Виноградні секрети: ексклюзивний репортаж з унікальної плантації Вінничини (ФОТО)

Виноград у подільському Придністров’ї, а це на півдні Вінниччині у місті Ямполі є звичною культурою. У деяких господарів він виконує суто декоративну роль, створюючи на подвір’ї тінь, інші ж передають від діда-прадіда рецепти п’янких вин, які часто справді заслуговують на увагу, пише “Агро-Центр”.

В основному на всіх присадибних ділянках росте картопля чи інші овочі, а от у Олександра Гречанюка на 6 сотках городу вміщується біля 50 сортів винограду і не тільки.

“Ля Село”: на Львівщині 25-річна дівчина зайнялася фермерством (ВІДЕО)

Олександр Гречанюк уже 8 років свого життя присвятив вирощуванню винограду. За цей час він освоїв всі тонкощі цієї культури та нині продає не лише ягоди, а й саджанці багатьох сортів винограду. Про своє захоплення, що стало справою життя та інші секрети читайте далі.

Чоловік розповідає, що на своєму маленькому городі, де всього 6 соток землі, він вирощує 58 кущів винограду, а це вдумайтесь – 46 сортів. Особливо імпонують чоловіку ягоди зі мускатним смаком, завжди намагається підбирати палітру нових сортів за своїм вподобанням. Сім’я Гречанюків разом із господарем полюбляє смакувати сортом винограду Ананасний, що має присмак тропічного фрукта.

Любов до виноградної лози передав Олександру дідусь його дружини, який біля будинку, де нині проживає сім’я висадив виноград сорту Молдова, що за правильних умов зберігається аж до травня. Минули роки, і Олександр вирішив продовжити гарне започаткування і взявся розводити власний сад, де нині постійно пропадає після роботи.

Як садівник, дає раду всьому розмаїттю сортів, один Бог (та напевне він сам) знає. Хоча виноградник у нього розбитий на стрункі ряди лози, дбайливо підв’язаної, сорти висадженні вперемішку. Кожен сорт із біркою. Коли заходиш на присадибну ділянку господаря, то здається, ніби потрапляєш у справжній виноградний рай.

“Тут – Руслан, спробуйте-спробуйте.., він має сливовий присмак. Тут – Лівія, ви такої ягоди точної не куштували. Ось тут у мене – Ксенія, Вікторія, Блек Грант, Нізіна….А знаєте чому Нізіна? Автор сорту Крайнов вирішив назвати на честь своїх дружин, перша була Ніна, друга Зіна, от і вийшов сорт Нізіна. Там – був Велес, я вже його продав, грона мали до 2 кг. Ось – Киш-миш рожево-мускатний, Буран – новий сорт, що має велику та соковиту ягоду, стоїть до пізньої осені і не осипається. Оси от не чіпають Киш-миш Золотце, що має квітковий присмак. Виноград – це справжня симфонія для фруктового гурмана. Я серед ночі вам розкажу, де який кущ росте”,

– розповідає Олександр Гречанюк, тим часом дбайливо обриваючи листя із лози, що нависає над важкими гронами, щоб сонцю був більший доступ до ягоди.
Присадибну ділянку чоловік використовує досить раціонально, умудряється обсадитись яблунями, китайськими фініками (зізіфус), хурмою, мамардікою та власним сортом томатів “Колобок”. Плоди цього сорту можуть мати до 1 кг 200 г.

Захоплення чоловіка, окрім задоволення, також приносить певний дохід до основного бюджету сім’ї, дає можливість оновлювати виноградну палітру у саду. Так, минулого року чоловік за 300 грн. придбав саджанець нового сорту Байконур, грона якого сягають 70 см.

Чоловік жартує, що є три стадії «захворювання» виноградаря. Перша, це коли ти купляєш саджанці для власного задоволення та смакування. Друга – коли вже є бажання розширюватися, аби мати чим пригостити родичів та друзів. Третя стадія виноградного “захворювання”, коли господар вже думає, щоб це придбати з городу, аби посадити лозу.

Погодні умови у нашому районі є найоптимальнішими для розведення цієї теплолюбної культури. Наприклад, сорт Руслан у нас дозріває навіть швидше 15 серпня, того терміну, який заявив автор. Садівник жартує, що виноград любить місця, де є багато сонця і багато тіні. від господаря, який доглядає його.
Скоро осінь, й у саду буде чимало роботи – обрізання лози, утеплення на зиму та боротьба із шкідниками. Каже, що цьогоріч дуже дошкуляла борошниста роса (оїдіум), що осідає на зелених ягодах. Спілі ж вона не чіпає, бо виноград має восковий наліт. Винограді з інших міст України на формух пишуть навіть й те, що вона здатна змінювати смак ягоди.

Після обрізання лози, перед утепленням потрібно скропити виноград залізним купоросом. Після відкриття навесні теж варто обробити лозу, аби вбити тих шкідників, які закралися з осені. Для цього потрібно зробити розчин із 300 г синього каменя та 400 г вапна.

Продає чоловік також саджанці. Говорить, що викопувати їх на продаж можна з 10 жовтня, коли добре визріє та укріпиться корінь.

У процесі садіння саджанця найкращим є верхній шар землі, який потрібно навпіл змішати із перегноєм 3-ьої річної витримки із додаванням 500 г нітроамофоски, така суміш йде в перший шар лунки розміром 70 на 70 см. Корінь саджанця має бути вже в наступному шарі із лісової землі, найкраще підійде з акацієвого лісу. Потім вистеляється 50 сантиметровий шар із соломи або соняшникового лушпиння. Він використовує останнє, адже воно рівномірно розподіляє вологу та дає можливість кореню дихати.

Потім засипається 30 см шар землі, по боках встановлюється металева чи пластикова трубка, через яку можна буде поливати рослинку. Ксерокопії зі схемою лунки чоловік роздає своїм покупцям.

Саджанці чоловіка купляли до Німеччини та Іспанії, плоди часто купляють на подарунки друзям. Взагалі виноград може дарувати свої плоди 50 років і Олександр переконаний, що виноградна лоза обов’язково віддячить працьовитим рукам.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: