Названо 5 продуктів, які можуть зникнути через кліматичні зміни

Кліматичні зміни не тільки проявляться у частіших стихійних лихах та екстремальних температурах. Вони також впливатимуть на наше повсякденне життя через зміни в доступності та вартості харчових продуктів. Деякі культури можуть бути повністю знищені, тоді як інші можуть стати рідкісними та дорогими.

Про це повідомляє greenqueen.

Шоколад

На жаль, через зміну клімату какао-рослина може бути повністю знищена до 2050 року. Наразі понад 50% виробленого у світі шоколаду виробляється у двох країнах: Кот-д’Івуарі та Гані. Відомо, що рослина чутлива до змін навколишнього середовища. Що пояснює, чому її можна знайти тільки в районах, близьких до екватора. Але вирощувати какао-боби стає дедалі важче через більш екстремальні погодні умови, які підвищать температуру та змінять кількість опадів, вологість і сонячне світло. Загроза зміни клімату для шоколаду настільки серйозна, що навіть кондитерський гігант Mars, який славиться своїми шоколадно-карамелевими батончиками, об’єднався з вченими з Каліфорнійського університету, щоб розробити технологію, яка допоможе какао вижити. Без термінових дій ми дійсно можемо побачити майбутнє без шоколаду.

Банани

Ще одна культура, на яку, ймовірно, сильно вплине зміна клімату —  банан. Згідно з недавнім дослідженням Ексетерського університету, банани можуть зникнути через несприятливі кліматичні умови в 10 країнах до 2050 року. Хоча врожайність цих фруктів з 1961 року збільшилася завдяки більш високим температурам і більш досконалим методам виробництва, глобальне потепління, часті повені та посухи загрожують виробництву бананів. Ця культура перебуватиме під загрозою не тільки в Південній Америці, а й в Азії: Індія, яка є найбільшим у світі виробником і споживачем, а також Філіппіни. За прогнозами вони постраждають від помітного падіння врожаю бананів у найближчі десятиліття.

Рис

Згідно зі звітом Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), підвищення температури, підвищення рівня моря та зміна режиму дощів через глобальну зміну клімату призведуть до дефіциту водних і земельних ресурсів, що суттєво вплине на вирощування рису. Це особливо вплине на Азію. Де життєздатність земель для вирощування рису може скоротитися більш ніж на 50% протягом наступного століття.

Кава

Ще одним продуктом харчування, що перебуває під загрозою зникнення, є кава. До 2100 року 50% земель, що використовуються для вирощування кави, не будуть придатні для обробітку. В історичному звіті МГЕЗК організація попередила про термінову необхідність зайнятися управлінням земельними ресурсами, оскільки ерозія верхнього шару ґрунту відбувається швидше, ніж будь-коли раніше. Що загрожує незворотною втратою екосистеми.

У дослідженні, опублікованому в журналі Science Advances, йдеться про те, що популярні сорти кави перебувають під загрозою. Зокрема арабіка, на частку якої припадає 60% світового виробництва.

У той час як глобальний попит продовжує стимулювати зростання кавових плантацій по всьому світу, що призводить до подальшого вирубування лісів і використання добрив, дикі гірські кавові рослини помирають. Це пов’язано з тим, що їм потрібен природний затінок і більш прохолодний діапазон температур. Кава також стикається з подвійною загрозою хвороб. Як-от грибок, названий кавовою іржею, який процвітає за більш високих температур, спричинених глобальним потеплінням. 

Ціноутворення теж буде величезною проблемою, і це вже почалося. Аналітики сировинних товарів, нещодавно опитані агентством Reuters, заявили, що до кінця цього року ціни на боби арабіки можуть зрости на 25%.

Картопля

Зміна клімату являє собою серйозну загрозу для вирощування картоплі. Оскільки підвищення температури, що супроводжує підвищення рівня моря, змушує фермерів, які займаються вирощуванням картоплі, переїжджати в більш високогірні райони Перу, найбільшого виробника картоплі в Латинській Америці. Але навіть це не є довгостроковим рішенням. Куратор зародкової плазми Міжнародного центру картоплі (CIP) Рене Гомес зазначила IPS, що, за її оцінкою, через 40 років у регіоні не буде де садити картоплю.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: