ТОП-12 рослинних інновацій у харчовій технології

Ще кілька років тому здавалося, що штучне м’ясо назавжди залишиться нішевим продуктом для веганів та екоактивістів. Сьогодні, вироби з рослинних аналогів м’яса з’явилися в ресторанах швидкого харчування, найбільші виробники рекордно збільшили продажі, а в їх тіні розвивалися молоді стартапи з незвичайними бізнес-рішеннями.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Центральною подією для галузі у 2019 році стало IPO компанії Beyond Meat, яка виробляє штучне м’ясо з рослинних компонентів.

Інша важлива тенденція минулого року — поява продуктів зі штучного м’яса в меню ресторанів, зокрема найбільших мереж швидкого харчування.

Beyond Meat вдалося домогтися лідерства й тут. Наприклад, в серпні веганські нагетси від цієї компанії могли спробувати відвідувачі ресторану KFC в Атланті. Акція була експериментальною і тривала всього добу, проте нагетси виявилися настільки популярними, що керівництво KFC пообіцяло подумати над їх впровадженням у постійне меню.

А у вересні штучні бургери від Beyond Meat з’явилися у 28 ресторанах McDonald’s в канадській провінції Онтаріо. Якщо вони будуть мати успіх, то партнерство між компаніями розшириться.

Компанія Impossible Foods, молодший конкурент Beyond Meat, також не відстає. Вона уклала угоду з мережею Burger King на постачання бургерів з рослинних аналогів м’яса. В меню вони позначені як Impossible Whopper.

Зрозуміло, індустрія штучного м’яса не обмежується двома компаніями. Більш дрібні стартапи продовжують шукати власні способи перетворити рослинні компоненти в продукт, що не відрізняється від справжнього м’яса.

Наприклад, швейцарська Planted розробила штучну курятину і вже почала продавати її в ресторани. А малайський стартап Phuture Foods має намір нагодувати всю Азію “свининою” з грибів, бобів і пшениці. В Японії стартап з виробництва культивованого м’яса IntegriCulture буде вирощувати фуа-гра зі штучного м’яса. А от компанія Nestle почала виробляти тунець на основі горохового протеїну та пшеничного білка. Продукцію запустять у кінці серпня на внутрішньому ринку Nestle у Швейцарії під брендом Garden Gourmet.

Нещодавно американська платформа для інвестування стартапів Big Idea Ventures оголосила про запуск своєї другої програми бізнес-акселератора харчових технологій в Нью-Йорку та Сінгапурі. В когорту цього року увійшли 12 стартапів на ранній стадії, що працюють у галузі рослин і клітинних технологій. Вони створюють інновації, які будуть мати життєво важливе значення для успішного переходу до більш стійкої продовольчої системи.

Стартап Zhenmeat був заснований у 2018 році. Це перший та провідний китайський стартап з виробництва м’яса на рослинній основі, що створює стійкі замінники білка, адаптовані до потреб Китаю. Його продукція включає свинину на рослинній основі, сосиски та фрикадельки, приготовлені з горохового протеїну, грибів, целюлози, кокосового масла, різних натуральних ароматизаторів і спецій. Zhenmeat також працює над веганськими раками та свинячою вирізкою. Їх продукти нині продаються через Інтернет та різні ресторани-партнери в Китаї.


Заснована у 2019 році філіппінська компанія WTH Foods (Worth The Health) займається виробництвом м’яса на рослинній основі, розробляє екологічно безпечні альтернативи, приготовані з використанням ретельно відібраних місцевих інгредієнтів і натхненні регіональними смаками. Асортимент включає тушковану свинину з джекфрута (індійського хлібного дерева), нагетси з джекфрута і фарш на основі машу (бобів). Продукція WTH Foods в цей час доступна в Інтернеті на вебсайті компанії.


Основна місія сінгапурського стартапу GaiaFoods полягає в тому, що, використовуючи біотехнологію стовбурових клітин, можна вирощувати м’ясо, яке на смак і вигляд не відрізняється від справжнього. Компанія створена у 2019 р. та є першою у галузі для Сінгапуру. Клітинне м’ясо не містить ніяких гормонів, антибіотиків або токсичних хімічних речовин.


Австралійський стартап Fenn Foods виник у 2015 році з ідеї створювати здорові, доступні та смачні рослинні альтернативи м’ясу. Вони приготовлені з використанням текстурованого рослинного білка, отриманого з соєвих бобів, дріжджового екстракту й білка гороху. Продукція Fenn Foods включає альтернативу яловичині, шніцелю і котлет для курячих бургерів. Тут відсутні інгредієнти з вмістом ГМО і використовується як можна більше місцевих та органічних продуктів.


Молода американська компанія Novel Farms Inc заснована у 2020 році в штаті Каліфорнія. Вона використовує синтетичну біологію для створення недорогих і функціональних тривимірних каркасів для виробництва структурованого культивованого м’яса. Першим проектом стартапу став хамон Jamon iberico. Технологія допомагає поліпшити мармуровість і текстуру клітинного хамону, а також може знизити виробничі витрати.


У 2013 році в США була створена компанія Wild For Co. Вона об’єднує фермерів, які виробляють поживні та смачні продукти з давнього ефіопського суперпродукту теффа (безглютенова крупа). Наприклад, серед загального асортименту Wild For Co представлені веганські чіпси, приготовані з теффи, який від природи не містить глютену, з високим вмістом білка і клітковини, а також кальцію, заліза та незамінних амінокислот.


Сьогодні рослинне м’ясо все більше вкорінюється в раціоні харчування. Індійський стартап EVO Foods, заснований у 2019 році, пішов далі й пропонує яйця рослинного походження. Це перший в Індії стартап з виробництва яєць на рослинній основі, що використовує харчові науки та біохімію рослин для розробки веганської альтернативи яйцям. Його перший продукт — рідке яйце, на 100% рослинне, приготоване з білка, отриманого з сочевиці, яке не містить холестерину та антибіотиків.


Каліфорнійський стартап Orbillion Bio, заснований у 2019 році, прагне розробляти високоякісні м’ясні продукти на основі клітин. Першим продуктом, який представить компанія, стане в’ялене м’ясо бізона з низьким вмістом жиру та холестерину й високим вмістом білка.


У США компанія MeliBio використовує мікробіологію для вирощування екологічно чистого меду, який має той же смак і поживний профіль, що й звичайний мед. MeliBio створює свій мед з 2020 року. Оскільки він проводиться без використання традиційних методів бджільництва, то не завдає шкоди різноманітності запилювачів, особливо диким і місцевим популяціям бджіл, які з роками все більше піддавалися небезпеці через розширення комерційного бджільництва.


Стартап з США Actual Veggies заснований у 2020 році. Він створює свіжі та охолоджені гамбургери, приготовані виключно з овочів. Вони містять тільки свіжі фермерські овочі, такі як капуста, солодка картопля, гриби та буряк. Завдяки додаванню бобових і насіння, кожна “котлета” містить близько 10 грамів білка.


У Туреччині компанія Biftek.co створює культивовану середу, яка може замінити фетально-бичачу сироватку (FBS) у виробництві м’яса на основі клітин. Завдяки використанню нової формули культивованої добавки для вирощування м’язових стволових клітин, її рішення на 80-90% дешевше. Це може допомогти фахівцям з харчових продуктів знизити витрати на виробництво культивованих білків. Стартап заснований у 2018 році.


Стартап Yoconut — каліфорнійський бренд молочних продуктів на рослинній основі — заснований у 2016 році. Він створює смачні, корисні йогурти, які не викликають алергії на основі кокоса, що містять живі культури й без додавання цукру. Нині бренд пропонує п’ять веганських кокосових йогуртів з різними смаками, які доступні в Інтернеті, а також в ряді магазинів по всій Каліфорнії.

Джерело: сайт Investory.news

Читайте також: “Від Запорожця до Ford”: топ-5 унікальних тракторів, які українці переробили з автомобілів. (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: