Україна нарощує виробництво та експорт ягід

Виробництво та експорт ягід в Україні поступово зростає – лише за три останні роки було вироблено 130 тисяч тонн. Якщо в 2014 році експорт склав 21,5 тисяч тонн ягід, то у 2016 він зріс до 44,7 . В структурі експорту переважають морожені чорниця, ожина, малина та журавлина, пише “Агро-Центр”.

Збільшилася і географія експорту. Так, якщо раніше основними ринками збуту були країни ЄС, зараз Україна постачає ягоди на Близький Схід та ОАЕ. Головною перешкодою для розширення продажів в торгові мережі ЄС є висока вартість отримання сертифіката Global Gap, який дозволяє експортувати свіжу продукцію.

Ягідний бізнес є перспективним та інвестиційно привабливим сегментом у аграрному секторі. Цьому сприяє висока маржинальність, зростаючий попит з боку внутрішнього і зовнішнього ринків, кліматичні умови і тенденції здорового харчування. В Україні налічується близько 25 тисяч гектарів ягідних насаджень, при цьому на спеціалізовані господарства припадає не більше 15 тисяч гектарів, решта – домашні господарства. Майже половину від усіх насаджень займає полуниця.

Цього року через погодні умови було втрачено велику частину врожаю, тому ягоди зросли у ціні. Постраждала, передусім, та ж полуниця. Через неврожай чорниці лісової в ціні вона піднялася в 2,5-3 рази в порівнянні з минулим роком. Чорниця садова, або лохина – одна з найбільш стабільних за ціною ягідних культур в Україні. Ціни в роздробі становлять в межах 250-300 грн / кг .

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: