Український фермер обігріває теплиці тоннами води у пляшках (фото)

Фермер на Сумщині вже близько 10 років займається вирощенням органічних овочів у теплицях. Отоплює їх дровами, а температуру контролює завдяки звичайним пластиковим пляшкам, пише “Агро-Центр”.

Зимові теплиці Андрія Марченко з села Клишки Шосткинського району накриті китайським та ізраїльським полікарбонатом, він найкраще зберігає тепло. Одна з них заглиблена на 1,5 м в ґрунт. Завдяки цьому теплиця менше втрачає тепло взимку і не перегрівається влітку. У ній більш стабільна температура, а графік коливань плавний. Але в такому приміщенні удвічі менше світла, тому все росте повільно. Мікроклімат і система підігріву ґрунту контролюється в автоматичному режимі. Теплиці опалюються дровами.

Згладжувати добові коливання температури в інших теплицях покликана саморобна система теплонакопичення з пластикових пляшок. Ці місткості розвішані по всій довжині теплиці. У кожну з них додали дрібку ЕМ-кераміки й шунгіту проти зацвітання. Навесні та восени вдень пляшки набирають тепло, а вночі його віддають.

“Зараз у пляшках дві тонни води, — пояснює фермер. — Кожна тонна води віддає від 15 до 30 кіловат-годин тепла. За температури -10 °С зовні теплиця вночі за годину витрачає 30 кіловат тепла, тому зайві 30–60 кіловат-годин від пляшок — це добре”

На літо пляшки-теплонакопичувачі знімають. Основний дохід фермеру дають томати й огірки, допоміжний — зелень. За сезон з одного подовженого обороту отримує до 45 кг/м2 огірків та до 35 кг/м2 томатів. Останні роки вирощує ці овочі у два обороти. Влітку через надходження продукції з відкритого ґрунту вирощувати овочі в теплицях невигідно.

За 10 років фермерства у сумчанина побудовано вже 400 метрів квадратних зимових опалюваних теплиць та 600 – неопалюваних. Ще 20 соток займають овочі відкритого ґрунту. Асортимент широкий: огірки, томати, капуста (білоголова рання, цвітна, броколі, брюссельська, пекінська, листкова), салати (Лолло Россо, Лолло Біонда, Ромен, Айсберг, Баттерхед), кінза, кріп, петрушка, чотири види базиліку, м’ята тощо.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: