Вчені вивели новий сорт кавуна без кісточок

Ізраїльська компанія Origene Seeds завершила випробування нового насіння кавуна, яке споживає приблизно на 30% менше поливу, а також на третину менше добрив при порівнянні врожайності та якості.

Детальніше про це розповідає Агроцентр

Напевно, цей насіннєвий матеріал буде затребуваний у державах, де часто відбуваються посухи, – Південної Америки, Близького Сходу та Африки.

За словами доктора Еяля Варді, генерального директора та засновника Origene Seeds, насіння кавуна вже посаджено виробниками по всій Північній та Південній Америці. У Європі інноваційний насіннєвий матеріал використовується у південних районах Середземномор’я, Іспанії, Італії, Греції та Туреччини.

“За останні 3 роки нове насіння кавуна проходило сортовипробування в різних країнах. Мало того, що виробники заощадили принаймні на поливі на 25-30%, майже на третину також скоротилася витрата добрив. Це значна економія для виробників з огляду на витрати на добрива, які за останні два роки зросли більш ніж удвічі. Ви можете поділити витрати на дві різні частини. По-перше, ціна дуже висока, а по-друге, екологічні витрати тепер нижчі через більш сприятливі умови вирощування та меншого застосування агрохімікатів. Якщо ви виявите високий рівень добрив, ви виявите сліди закису азоту у підземних водах у водоносних горизонтах. Це, зрештою, завдає шкоди якості підземних вод”, – пояснив Еяль Варді.

Стійкі до посухи сорти у поєднанні з технологіями точного землеробства (такими як безперервний моніторинг утримання води у ґрунті, удосконалені функції зрошення, безпілотні літальні апарати з польовими знімками та дистанційними датчиками тепла) підвищать ефективність використання зрошення загалом.

Читайте також: Хочуть новий Голодомор? Росіяни вивезли третину всіх запасів зерна

В останнє десятиліття програма розведення кавунів Origene Seeds була зосереджена на аспектах посухостійкості, а також на інтрогресії ознак генотипів диких кавунів до культивованих. Внаслідок цієї новаторської дослідницької роботи було запущено у продаж низку нових та унікальних сортів кавунів з використанням води більш ніж на 30% порівняно зі стандартними комерційними сортами.

“Ми фокусуємося переважно на кавунах без кісточок. Наш насіннєвий матеріал поширюється серед розплідників та дистриб’юторів у всіх вищезгаданих країнах”, – говорить доктор Варді.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: