Вигідний бізнес: як посадити часник на зиму (відео)

Часник цінується своїм своєрідним смаком і численними корисними властивостями. Вирощувати часник нескладно, головне в правильні терміни посадити і забезпечити належний догляд за рослиною.З цього може вийти доволі непоганий бізнес, пише “Агро-Центр”.

Для отримання хорошого озимого врожаю часнику, слід знати, в який період його садити. Оптимальний час для посадки – середина жовтня і до кінця листопада. Висадку слід зробити за 1,5 місяці до настання холодів. Городники і садівники повинні стежити за погодою. Крім того терміни можуть варіюватися в залежності від клімату того чи іншого регіону.

В Україні вирощують чорний часник (фото)

Якщо садити в пізні терміни, то часник не вкоренитися і вимерзне. Занадто рання посадка (кінець серпня або перша декада вересня) також негативно відбивається на врожаї. У цей теплу пору зубки почнуть рости, а це послаблює зимостійкість. При різкому зниженні температури зубки сильно постраждають.

Часниковий бізнес в Україні: перспективи та поради початківцям

Особливості підготовки землі і часнику до посадки

Землю необхідно підготувати за 10-15 днів до моменту висадки зубків. Ділянка повинна бути рівною, без ухилу. Землю перекопують на 20 см і видаляють камені, бур’яни та інше сміття. Потім вносять гній або перегній. На квадратний метр знадобиться піввідра. Свіжий гній вносити категорично не можна, так як він погубить часник. Далі знадобиться 1,5-2 тижні, щоб ґрунт осів.

Якщо поквапитися і висадити зубки відразу після перекопування, то вони занадто поглибиться в ґрунт і вкорінення затримається. До того ж навесні часнику буде недостатньо повітря, і він витратить сили на проростання, що в результаті вплине на врожай.

Для посадки важливо відібрати якісний матеріал. Зубки повинні бути щільні, без гнилі, вм’ятин, тріщин і нальоту. Зовнішня оболонка не повинна бути пошкодженою. Навіть незначні плями гнилі або цвілі при посадці можуть заразити інші зубки.

Після відбору посадкового матеріалу необхідно провести знезараження. Для цього опустити зубки часнику в 1% розчин мідного купоросу на 30 хвилин. Замість нього можна використовувати зольний луг, слабкий розчин марганцівки або кухонної солі. Після цього можна приступати до посадки часнику.

Правила посадки часнику під зиму

Виробляти висадку можна рядами або півколом. Попередньо намітити місце посадки за схемою 10×15 см. Глибина залежить від розміру зубочків. Поглиблювати один зубок слід на 5-10 см. Більші зубки потрібно висаджувати один від одного на відстані 15 см, а дрібні – на 10 см.

Необхідно дотримуватися відстані між рядами близько 20 см. При догляді можна з легкістю рихлити ґрунт, прополювати і вносити добрива. При посадці в борозенки на дно бажано насипати пісок. Це допоможе виключити загнивання зубків, перебуваючи у вологому ґрунті.

Під час посадки вдавлювати зубки сильно в землю не слід, так як часник буде випирати з ґрунту. Далі ямки засипати компостом. У холодних регіонах необхідно обов’язково замульчувати ґрунт. В якості мульчі можна використовувати ялиновий лапник, опале листя і т.д. Шар мульчі повинен складати близько 2 см. З настанням весни захисний шар прибирається.

Необхідні умови для вирощування

Досвідчені садівники знають, що для отримання рясного і здорового врожаю необхідно створити оптимальні умови для всіх овочевих культур і часник не є винятком. На одному і тому ж місці вирощувати часник не рекомендується.

Місцезнаходження потрібно періодично міняти. Висаджувати часник на місці цибулі, помідорів, перцю і баклажана небажано. Перераховані овочеві культури поширюють фузаріоз. Це грибкове захворювання часто вражає головки часнику. Можна вирощувати часник на місці капусти, гарбуза, бобових культур.

Важливо, щоб рослина вкоренилося, тому висаджувати його слід в тому місці, де досить кількості сонячного світла. Не рекомендується вирощувати в тіні. Краще висаджувати на височині.

Заходи по догляду за часником

Для отримання багатого врожаю недостатньо просто посадити часник. Необхідно забезпечити належний догляд за ним. До роботи городник приступає тільки тоді, коли почне сходити сніг. Коли земля просохне, проводиться прополка. Така процедура забезпечує доступ до повітря і сприяє стрімкому зростанню овочевої культури.

Навесні ґрунт зазвичай вологий і поливати його не потрібно, але в посушливі періоди рослини потребують додаткового поливу. Цю процедуру слід проводити, якщо почали сохнути.

Якщо немає можливості поливати часник, то після чергового поливу слід замульчувати ґрунт. Мульча затримає вологу в землі. Необхідно регулярно очищати рослину від бур’янів. Щоб наростити зелену масу, навесні до культури має надходити достатня кількість поживних речовин.

Часник дуже любить азот, тому можна використовувати будь-які азотисті добрива. З мінеральних добрив застосовуйте сечовину. Гранули сечовини можна розсипати між грядками і присипати землею або розчинити столову ложку добрива в відрі води і полити рослини.

Догляд за озимим часником – важливий захід, яким не варто нехтувати. Від правильного і належного догляду буде залежати майбутній урожай часнику.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: