Залишитесь без врожаю: основні помилки при посадці картоплі

Незабаром почнеться сезон посадки картоплі й важливо знати, яких помилок допускати не можна. Правильна посадка цього овоча допоможе вам отримати хороший урожай, а ось порушення правил – можуть його суттєво знизити, пише видання РБК-Україна.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Довгі паростки

Картопля, що сильно проросла, буде дуже довго сходити або ж не зійде зовсім. Якщо паросток довший за 3 см – його потрібно обламати. Якщо менше – то краще не чіпати.

Картоплю для посадки потрібно за тиждень до посадки потримати на світлі, щоб у ній накопичилися речовини, потрібні для зростання.

Дуже густа посадка

Картоплі потрібен простір і тому садити її дуже близько один до одного – велика помилка. Багато хто так робить у надії, що це збільшить урожай.

Якщо у вас дрібна картопля або різана – то відстань має бути не менше 30-40 см між лунками. А найоптимальніша відстань між рядками – 60-70 см.

Корисний лайфхак: наприкінці ряду посадіть бульби частіше. Якщо у ваших рядках десь картопля не дасть паростки й з’явиться порожнеча – пересадіть туди зайві кущі.

Рання чи пізня посадка

Якщо картоплю посадити рано, то є ризик, що вона почне замерзати в ґрунті. Або ж картопля буде водянистою – через надто вологий і холодний ґрунт.

Є й пізні терміни. Вважається, що потрібно садити картоплю, коли починають розпускатися листочки. А це зазвичай початок травня. Найпізніший термін – весняний Микола, 22 травня.

Неправильне добриво

Картоплі потрібно давати максимум добрива, що відповідає кожному етапу розвитку. Земля перед посадкою має бути підготовлена, а потім треба давати підживлення.

  • Коли почало з’являтися бадилля – азотну
  • Коли бадилля виросло – калійну
  • Коли картопля зацвіла – фосфорну

Читайте також: Обприскуємо плодові дерева навесні: коли та чим це краще робити

Збір врожаю

Не варто поспішати й при збиранні врожаю. Бадилля на картоплі має висохнути, якщо воно зелене – збирати врожай рано.

Не варто тримати картоплю довго на світлі. Викопаний урожай потрібно залишити для просушування на ніч чи декілька годин, а потім прибрати на зберігання. Інакше овоч почне накопичувати отруту соланін і позеленіє.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: