Біологи привчили телят до туалету

Коров’яча сеча забруднює водойми та грунт аміаком. Мікроорганізми переробляють його в закис азоту – парниковий газ. Фекалії великої рогатої худоби на пасовищах прискорюють ріст бактерій і водоростей, оскільки в них багато азоту і фосфору. Таким чином виділення корів сприяють зміні клімату і змінюють структуру екосистем.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Якщо худоба на вільному випасі буде випорожнюватися в одному і тому ж місці, фермерам буде простіше прибирати та утилізувати відходи її життєдіяльності. Це допоможе мінімізувати шкоду для навколишнього середовища.

Німецькі та новозеландські вчені вирішили перевірити: чи можна навчити телят ходити в туалет в конкретне місце, як кішок на лоток. Виявилося, можна.

Телята привчилися до горщика швидше дітей.

В експерименті брали участь 16 голштинських телят жіночої статі. Їм було по п’ять місяців. Тваринам вводили сечогінні препарати й по двох запускали в коров’ячий туалет – приміщення, в якому підлога вкрита пластиковою травою. Після кожного сечовипускання в призначеному місці автомат видавав теляті ласощі.

Десять з 16 телят швидко привчилися до горщика, іншим знадобилося трохи більше часу. На наступних етапах експерименту біологи навчили тварин стримувати позиви в коридорі перед туалетом і проходити по ньому значну відстань. У 72% випадків телята випорожнювалися там, де потрібно.

Вчені встановили, що якщо 80% коров’ячої сечі буде накопичуватися в окремому приміщенні викиди аміаку скоротяться вдвічі. Крім того, це позитивно вплине на здоров’я самих тварин.

Читайте також: В Іспанії обирали найогидніший помідор сезону (ФОТО)

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: