Канадці зайнялися коровами на Львівщині (ФОТО)

У Жидачівському районі Львівської області ферми, де вирощують молочну породу корів, можна порахувати на пальцях однієї руки. Найвідоміші господарства – ФГ “Цан”, ФГ “Денькович”. На новий рівень з вирощування великої рогатої худоби виходить цьогоріч і господарство Миколи Богіва, що діє на території Бережницької сільської ради та входить до кооперативу “Лисятицький” й у кооперативне об’єднання “Рівноправність”.

На базі господарства, що входить в молочний кооператив, впроваджується проект “Розвиток молочного бізнесу в Україні”, що проводиться за фінансової та технічної підтримки уряду Канади і за сприяння Львівської аграрної дорадчої служби (ЛАДС – керівник Іван Паньків).

У травні 2017 р. ознайомитись із впровадженням проекту у господарство приїжджали й представники уряду Канади, фермери з провінції Квебек, представники ЛАРДС, учасники проекту з інших районів Львівської області.

Микола Богів розповів про те, що вдалося зробити за час дії проекту у співпраці з дорадниками, спеціалістами, місцевою владою. Кооператив лише розпочинає свою активну діяльність на території Бережницької сільської ради, до нього вже приєдналося шість сімей, які тримають по одній корові, а також в кооператив входить сімейна ферма Володимира Диця, у господарстві якого утримується чотири дійні корови. Сімейні ферми – це окремий проект, який теж одержує підтримку уряду Канади. Наразі селяни придивляються до роботи кооперативу, переймають досвід. Очікується, каже М. Богів, що до кооперативу приєднається ще 12 сімей. Відомо, що такий кооператив формується у сусідньому селі Журавків, де вже почались деякі організаційні роботи.

“Проект, що впроваджується урядом Канади, допоміг нам устаткуванням: встановили доїльний зал для одночасного доїння 6 корів, холодильну установку, закупили електропастух. Крім цього, вкладаємо немалі й власні ресурси. Не менш важливо і те, що ми отримали знання та навики ведення господарства й кооперативної справи, в чому нам допомагають спеціалісти Львівської агарної дорадчої служби”,

– каже фермер.

Завдяки сучасному устаткуванню корови доять просто на пасовищі, на що витрачається 3-4 хв. на одну корову. Під час доїння молоко одразу надходить у холодильник, де охолоджується до 4 градусів Цельсія. Молоко в холодильній установці може зберігатися до двох діб. Але щодня під’їжджає молоковоз і забирає якісний продукт.

Молоко проходить попередню фільтрацію. На доїння 60-80 корів затрачається до двох годин. Це литовське обладнання вартістю 250-300 тис. грн. У минулі роки на Львівщині в кооперативних господарствах працювало 6 таких доїльних установок. Цьогоріч працюватиме 20.

“Одна корова дає 15 літрів на день молока, плануємо досягти 20 л. Збалансовуємо корми: крім трави, додаємо сінаж, комбікорм. Пасовище розділене на 12 загінок, до кожної з яких прокладено водопровід (3 км), і автоматично вода надходить до поїлок. Знову ж таки трубами допомогли канадці, поїлки закупили за власні кошти. Сьогодні в кооперативі 75 корів, але площа пасовища розрахована більш як на сто голів. Утримуються такі породи корів як симентал, джорсей, червоний голштин. Молоко від корів цих порід має високу жирність.

Якщо все розвиватиметься і приноситиме дохід, то з часом можна подумати про власну переробку молока. Сьогодні ж кооператив співпрацює із Самбірським молокозаводом. Не скажу, що ми дістали високу ціну, але вже підтягнули тих, хто, здаючи молоко, отримував менше. Тепер, якщо молоко відповідатиме якості (а за цим стежить незалежна лабораторія, куди ми возимо молоко на перевірку), добиватимемось, щоб завод платив більше. Зараз реалізовуємо за ціною 6 грн 50 коп за 1 л”,

– додає ініціатор кооперативного руху на Жидачівщині Микола Богів.

Микола Шпек спеціаліст-агроном кооперативного об’єднання “Рівноправність”: 

“Хочемо поставити Жидачівщину у молочарській кооперацій на високий рівень. Бродівський, Дрогобицький, Самбірський, Мостиський, Стрийський, Жидачівський, Буський, Рогатинський райони Львівщини, Долинський район Івано-Франківської області входять в об’єднання “Рівноправність”. З Миколою Богівим почали співпрацю минулого року в рамках проекту “Доїння на пасовищі”, що впроваджується у співпраці з канадським урядом.

“Дуже важливими для отримання високих надоїв є підготовка пасовища, система випасання корів. Тут тварини весь час на свіжому повітрі, до кожної загінки підведена вода, що має дуже велике значення. Корова, як машина, вона має їсти, пити і виробляти молоко. Якщо корова отримує весь збалансований корм, але дає мало молока – погана генетика, треба замінювати таку корову”, – додає спеціаліст. Канада – єдина країна в світі, яка не імпортує молоко. Досвідом з українськими господарствами ділиться вже третій рік поспіль, впроваджуючи проект.

“Приємно бачити, який вплив кооперація має на вашу громаду. У Канаді кооперативи мають величезний вплив. У Квебеку річний оборот молочарських кооперативів 5 мільярдів канадських доларів. Канадці намагатимуться підтримувати відродження молочарства в Україна та готові ділитися досвідом, технологією, напрацюваннями”, – зазначив і представник уряду Канади.

Ігор Петришин, виконавчий директор КО “Рівноправність”: “Інвестиційний проект розрахований до півмільйона гривень. Основні статті інвестицій: обладнання, рекультивація пасовища, підведення води тощо. Щоб стати учасником проекту, обов’язкові умови: наявність вільних площ під пасовища, наявність поголів’я чи хоча б бажання селян утримувати корови. Звичайно, таких успіхів ми б не досягли без ініціативи людей, без підтримки та сприяння місцевої влади, дорадчої служби, департаменту АПК Львівської ОДА”.

Сільський голова Гнат Кухта зазначив, що лише вітає відродження кооперативного руху на території сільської ради. Для подальшого розвитку молочарського кооперативу є всі передумови, адже на території ради є землі для утримання та випасання великої рогатої худоби. Щоправда, сьогодні землями запасу розпоряджається держгеокадастр, і отримати в оренду таку землю можна лише через аукціон, а це, почасти, значна перепона для розвитку дрібних селянських господарств чи кооперативів. Сьогодні сільська рада працює над тим, щоб знайти вихід із ситуації та сприяти розвитку молочарського кооперативу.

Іван Паньків, директор ЛАРДС: “Програма уряду Канади «Розвиток молочного бізнесу в Україні» реалізується з 2014 до 2021 року. Ми стимулюємо розвиток молочарських ферм, не даємо грошей, бо зазвичай вони неефективно використовуються, а натомість даємо найкращий технологічний ресурс, навики. Звісно, бажаючих є значно більше, але, крім бажання, потрібно докласти багато праці. Новий кооператив, який хоче долучитися до проекту, проходить оцінювання: важливо, хто є членами кооперативу, чи це не фейковий кооператив. Він вже має показати певну діяльність, хай невелику. Потрібне розуміти, що кооператив в одному селі не виживе, він має надавати послуги, здійснювати товарооборот. Допомагаємо також у створенні сімейних ферм. Вже створено 48 таких ферм у Львівській області. Потрібно пам’ятати, що інвестиції, вкладені в молочний сектор, повертаються через 7-8 років, тож не слід очікувати швидкої вигоди”.

Оксана Франків

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: