Ремонт тракторів МТЗ

МТЗ 82 — це універсальний трактор, який випускається ще з 1974 року. Спеціалісти зазначають, що він повнопривідний та універсальний. Про це стверджують у Вікіпедії.  Можна використовувати, як для будівництва, так і для комунальних послуг або сільського господарства. Як і будь-яка техніка, потребує відновлення МТЗ 82. Рекомендується проводити регулярну діагностику та вчасну заміну запчастин. Тоді ремонт буде бюджетним.

Ремонт трактора МТЗ-80

Модель популярна. Вона експлуатується роками, тому пошкодження — це очікуване явище. Більшість людей береться за відновлення трактора МТЗ самостійно. Головне заздалегідь розібратися в усіх процесах. В більшості випадків реально бюджетно впоратися з проблемами. В цьому матеріалі розглянуті найчастіші несправності транспортної техніки. 

Ремонт ходової частини трактора МТЗ-80

Перед тим, як обирати та замінювати запчастини двигуна МТЗ https://grutek.com/zapchastini-mtz/mehanizm-dizelya/, необхідно перевірити технічний стан покришки. Зробити це можна, використовуючи штангенглибиномір. Далі потрібно продіагностувати характеристики підшипникових сполучень керованих коліс. Для цього рекомендується загальмувати задні колеса, підклавши під них колодки, застопорити педалі гальм. Після цього можна проводити ремонтні роботи, встановлюючи нові запчастини.

Ремонт кермової колонки трактора МТЗ-80

На МТЗ розбирання витрачається мінімум часу, оскільки конструкція дуже легка.

Основні етапи:

  1. Почистити кермову колонку від пилу та бруду.
  2. Викачати масло.
  3. Зняти елемент.
  4. Замінити сальники та РТІ.
  5. Відрегулювати конструкцію.
  6. Замінити помпу.
  7. Встановити кермову колонку на місце.

Несправності зазвичай бувають або механічними, або гідравлічними.

Ремонт двигуна трактора МТЗ-80

Зазвичай капітальний ремонт МТЗ починається саме з діагностики двигуна. Його знімають з трактора для ремонту або заміни при виявленні ознак пошкоджень. Рекомендується звертати увагу на тріщини у блоці циліндрів, підозрілі звуки під час експлуатації. Який вид ремонту двигуна МТЗ зробити (капітальний або поточний) вирішують при діагностиці загальних параметрів. Спочатку перевіряють стан шатунних підшипників та шийок колінвала, а далі вже підбирається метод.

Ремонт гальмівної системи трактора МТЗ-80

Ремонт трактора МТЗ 82 своїми руками доволі простий, якщо вміти діагностувати техніку. Гальмівна система може бути запасною, допоміжною, стояночною, робочою.

Складається з таких елементів:

  • компресор;
  • ресивер;
  • регулятор тиску;
  • манометр;
  • гальмівний кран;
  • клапан відбору повітря.

Потрібно перевірити кожен з них, щоб зрозуміти, що саме вийшло з ладу.

Ремонт генератора трактора МТЗ-80

Під час відновлення МТЗ часто перевіряють роботу генератора. Шум і стукіт у генераторі можуть виникнути через ослаблення кріплення шківа приводу, руйнування структури  підшипників. Основні рекомендації: спочатку потрібно перевірити справність основних елементів генератора за допомогою контрольної лампи на 12 В.  Далі треба зняти задню пластмасову кришку та інтегральний пристрій, вивільнити котушки збудження та додаткового випрямляча з болтів панелі виводів, перевірити відсутність короткого замикання в діодах або між обмотками та корпусом генератора.

Ремонт ГРМ трактора МТЗ-80

Трактор МТЗ 80 ремонт потребує доволі рідко. Загалом причина — це неправильна експлуатація. ГРМ — це система, яка здійснює впуск повітря і випуск газів. Спрацьовує у певні проміжки часу.

Ламаються такі елементи:

  • штанги;
  • клапани з пружинами;
  • тарілки;
  • сухарі;
  • товкачі.

На тракторах зазвичай використовуються газорозподільні механізми МТЗ 80 із підвісними клапанами.

Ремонт трактора МТЗ-82

Часто ремонт МТЗ 82 потребує комплексного підходу. Рекомендується продіагностувати КПП, передній провідний міст, коробку передач. Це головні елементи, без яких система точно не працюватиме коректно.

Ремонт переднього провідного мосту трактора МТЗ-82

Кап ремонт МТЗ 82 — серйозний підхід до відновлення техніки. Необхідно провести діагностику, а потім від’єднати два проводи від провідного мосту, об’єднати їх, повернути на місце. Якщо лопнула форсунка, то потрібно встановити нову.

Ремонт КПП трактора МТЗ-82

Часто блокується КПП МТЗ 82 https://grutek.com/zapchastini-mtz/korobka-peredach/. Для відновлення потрібно зробити налаштування тахометра, спідометра та запустити їх знову. Додатково рекомендується перевірити подачу палива, під’єднання до генератора, якщо немає еклектики.

Ремонт переднього мосту трактора МТЗ-82

Реставрація МТЗ 80 включає і роботу з переднім мостом трактора.

Типові несправності:

  • відмова у роботі роздавальної коробки;
  • несправність або неправильне регулювання фрикційної муфти проміжної опори.

Причин може бути декілька: недостатнє мастило механізмів, неправильне регулювання зазорів у зачепленні зубчастих пар, надмірні тягові та вагові навантаження.

Рекомендується розібрати головну передачу моста, від’єднати бортову частину, розібрати редуктор, демонтувати вертикальний вал, відрегулювати головний редуктор.

Ремонт трактора МТЗ-82 своїми руками

Капітальний ремонт МТЗ 80 можливо виконати без майстра лише за наявності необхідних інструментів, запчастин та навичок.

Ремонт коробки передач трактора МТЗ-82

Перший крок — зняти та розібрати коробку передач, далі необхідно зняти механізм регулювання, стопорне кільце, виконати Випресування склянки первинного валу. 

Додатково рекомендується оглянути всі деталі коробки передач та визначити, які саме з них потребують заміни. Слід звернути увагу на стан зчеплення, шестернів, підшипників та інших компонентів. Після визначення несправних деталей, їх слід замінити на нові. Краще обирати оригінальні від того ж самого виробника, що зробив трактор. 

Важливо пам’ятати, що запчастини повинні бути якісні та відповідати вимогам. Після заміни несправних деталей слід зібрати коробку передач знову, дотримуючись вже відомої послідовності.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: