Чому українці відмовляються здавати молоко на переробку

Аналітик молочного ринку Максим Фастєєв прогнозує, що незабаром в Україні знизяться обсяги переробки молока. Вперше, за останні роки, в  господарствах населення помітно скоротився експорт в еквіваленті сирого молока, пише “Агро-Центр”.

За його очікуваннями, частка надходження молока населення на переробку скоротиться до 25%. А ще 10 років тому було 50/50.

“Головна причина – падіння попиту (тут і в цілому про категорію, та про експортні ціни), що породило низьку закупівельну ціну безпосередньо у виробника (умовної “бабусі”)”,

— розповів експерт.

Екзотика в Україні: фермер заробляє мільйони на тропіках під Києвом

Вигідний бізнес: футболіст в Україні заробляє на екзотичних сирах (відео)

Фастєєв розповідає, що переробники відмовилися або відмовляються від роботи з населенням через відсутність якості і бажання виробника працювати над якістю. Посередники, на відміну від населення, підходять до своєї справи як до бізнесу, тому не хочуть працювати за копійки.

“Всі цінові ризики ланцюжка лягають на умовну “бабусю”, адже ті домогосподарства, які все-таки хочуть заробити, вже відмовилися від подібної моделі реалізації і працюють через інші канали – продають сировину на базарах самостійно, організовують “сімейні ферми”, відкривають крафтовую переробку і т. д.“,

— зазначив Максим Фастєєв.

Експерт також відзначив, які плюси та мінуси присутні сьогодні в молочній галузі.

Фермер-красень заробляє на зелені у Києві (відео)

Серед мінусів – зниження пропозиції сировини для промислової переробки, зниження експорту, зниження фінансової підтримки з боку бізнесу сільського населення, ризики по галузевому балансу (зростання дефіциту в зимовий період), подорожчання ціни молочних товарів на полиці.

Колишній диктатор працюватиме на фермі

Плюси – це поліпшення якості сировини, що переробляється і, відповідно, якості молочної продукції на полиці; зниження волатильності в виробництві; можливе зростання закупівельної вартості молока сільгоспвиробників, тобто для інвестицій у великотоварне виробництво (за умови зростання споживчого попиту молочної продукції всередині країни); поступовий перехід на європейські вимоги до якості сировини не адміністративними шляхами, а ринковими.

Ягнята замість учнів: у Франції в школу записали 15 тварин, аби уникнути скорочення класів

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: