Експерти розповіли чи загрожує Україні “рибна катастрофа”

Асоціація рибалок України б’є на сполох: обсяг вилову водних біоресурсів українськими рибалками з 1989 року скоротився в 18 разів: з 1 мільйона 100 тисяч тонн до 61,5 тис. тонн в 2018 році, пише “Агро-Центр”.

Українці все частіше стали замінювати дорогі м’ясні продукти рибою, однак її в основному імпортують з-за кордону, що продовжує вбивати цілу галузь української економіки. На сьогодні у продуктовому кошику 85% риби та рибної продукції є імпортом. Тільки 15% вітчизняного виробництва.

Загальний вилов риби та інших водних біоресурсів підприємствами рибної галузі України в 2018 році склав 61,5 тисяч тонн біоресурсів, з яких риби – 58 тис. тонн (у 2017 р – 82 тис. т.). В 2018 році в Україні спожили 400 тис.тонн риби та рибної продукції.

На заводі Сумщини займуться коноплею

Також слід зазначити, що за даними Державної екологічної інспекції (ДЕІ) Мінприроди України Азовському морю загрожує справжня рибна катастрофа. Так, за останнє десятиліття в Азовському морі майже в десять разів зменшився обсяг вилову піленгаса, в три рази – судака, в чотири – камбали-калкана. Основною причиною скорочення видів в інспекції вважають нераціональне ведення рибного господарства і неналежну охорону водних живих ресурсів. Значної шкоди завдає браконьєрство, яке за останні роки досягло загрозливих масштабів і набуло ознак організованої злочинності.

Стало відомо, де в Україні найбільше невитребуваних земель

Що стосується Чорного моря, у 2018 році на частку Чорного моря припало 8,3 тис. тонн риби, виловленої в акваторії. Цей малий результат пояснюється, перш за все відокремленням
Кримського півострова з 2014 року, в ході якого Україна втратила серйозну рибальську базу: порти і риболовецький флот, які приносили нашій країні 63% морського вилову рибної продукції. Крім політичних причин, які привели до падіння вилову риби Україною в Чорному морі, існують і безліч інших, в основному екологічного характеру. Головна з них полягає в зменшені рибних запасів самого моря.

В Асоціації рибалок України, вважають, що при раціональному використанні внутрішніх водойм і морів Україна цілком може стати європейською рибницею.

У Індії відомий актор погасив кредити фермерів

Україна імпортує найбільше ковбаси з Іспанії

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: