Як скористатися переважним правом на купівлю сільгоспземлі

Купівля-продаж земельної ділянки сільськогосподарського призначення (паю) (далі – с/г ділянки) здійснюється з дотриманням переважного права на придбання. 

Про це повідомляє Мінюст.

Орендар с/г ділянки має переважне право її купівлі у другу чергу.

У першу чергу переважне право має особа, яка має спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення за певних умов. Встановити наявність спецдозволу можна буде шляхом отримання витягу про ділянку з Державного земельного кадастру (далі – ДЗК) (після реалізації такої функціональної можливості, яка на сьогодні відсутня).

Суб’єкти переважного права купівлі с/г ділянки другої черги встановлюються шляхом отримання відомостей із ДЗК та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі — ДРРП).

Читайте також: Рада прийняла закон про введення в Україні електронних аграрних розписок

Якщо продаж с/г ділянки здійснюється на земельних торгах (аукціоні), власник не пізніше ніж за два місяці до дня торгів повинен здійснити реєстрацію наміру продажу с/г ділянки у ДРРП.

Організатор земельних торгів з продажу с/г ділянки зобов’язаний письмово повідомити орендаря про проведення торгів не пізніше ніж за 30 календарних днів до дня їх проведення.

Якщо продаж відбувається на земельних торгах, орендар має пріоритет за умови, що він виконав вимоги до учасника торгів та погоджується на сплату найбільшої цінової пропозиції із запропонованих учасниками аукціону.

Для реалізації переважного права орендар надає згоду сплатити ціну продажу лота, що є рівною ціновій пропозиції учасника, який подав найвищу цінову пропозицію за лот.

У разі відмови сплатити таку ціну продажу лота він може надати попередню згоду сплатити ціну продажу лота, що є рівною ціновій пропозиції учасника з наступною за величиною ціновою пропозицією.

Читайте також: Україні потрібно $56 млрд і 10 років на повне відновлення агросектору, який постраждав внаслідок війни

Вважається, що орендар відмовився від свого переважного права купівлі с/г ділянки на відповідних земельних торгах, якщо він, зокрема:

  • не надав попередню згоду на сплату відповідної ціни продажу лота;
  • не виконав або не відповідає вимогам до учасників аукціону;
  • відмовився від підписання протоколу про результати торгів чи не сплатив належної суми.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: