Медовий бізнес в Україні: перспективи та перешкоди

“Медова галузь в Україні  стрімко розвивається, та вже за рік-два, виробництво органічного меду в Україні помітно збільшиться”, так вважає економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак. Український мед має гарну репутацію на міжнародному ринку. Наш мед вважається якіснішим за китайський, гарною перевагою є, також, доступна ціна, пише “Агро-Центр”

Так, станом на початок 2018 року виробництво меду в Україні по всіх категоріях господарств складає 59,3 тис.тонн, з них: 1 тис.тонн виготовили на сільськогосподарських підприємствах; в господарствах населення – 58,3 тис.тонн.

Проте, українські пасічники все частіше обирають залишити свій “медовий бізнес в тіні”. Легальними є лише 2% від всіх 400 тисяч господарств України, що мають пасіки. Така ситуація складається через складну процедуру реєстрації пасік. Сьогодні аби зареєструвати пасіку потрібно пройти 17 етапів. Це в свою чергу, вимагає великих затрат часу та коштів. 
Наразі, в Україні відсутня держструктура, яка б відповідала за діяльність пасік та відповідала б за повний офіційний реєстр бджолярів. Відсутність такої держструктури, спричиняє чимало проблем, зокрема це не дозволяє відслідкувати скільки саме бджолярів зазнає збитків від загибелі бджіл.

“Вже найближчим часом зареєструвати пасіку стане значно простіше. Міністерство аграрної політики та продовольства спільно з Державною службою України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів зараз працюють над цим питанням” – заявила заступник міністра Ольга Трофімцева. Саме спрощення реєстрації пасік має стимулювати власників вуликів легалізувати свій бізнес.

Нагадаємо, що в цьому році через отруєння хімічними засобами для захисту рослин на початку липня загинуло майже 13 тис. бджолиних сімей

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: