В Україні масово гинуть бджоли: пасічники звинувачують агрокомпанії (відео)

В Україні зафіксовано масову гибель бджолиних сімей в Дніпропетровській, Кіровоградській та Харківській областях. Пасічники повідомляють про гибель у понад 3 тисяч бджолиних сімей і ці смерті продовжуються, пише “Агро-Центр”.

Українські пасічники б’ють тривогу через масову загибель бджолиних сімей. Причиною загибелі бджолярі називають інсектициди, якими обробляють поля. Цей випадок особливо кричущий оскільки показує безвідповідальність фермерів.

“Поодинокі випадки отруєння були і раніше. Але гинули льотні бджоли, тобто ті, що літали і потрапили під потраву (розпилення пестицидів на полях, – ред.). Але зараз йде подальше зараження і масово гинуть цілі бджолині родини”,

– нарікає Михайло Ротарь, який має пасіку у селі Кудашевка Дніпропетровської області. 

Найбільше скарг надійшло від жителів Криворізького району Дніпропетровської області та Долинського району Кіровоградської області. Там у загибелі бджіл пасічники звинувачують агрокомпанію Христофорівське. Поля були оброблені орієнтовно 22-23 травня. Смерті бджіл почалися вже з 24 травня. За словами Михайла Ротаря, препарат дуже сильний і має пролонговану дію, оскільки бджоли продовжують помирати невеликими партіями кожного дня.

У Швейцарії хочуть повністю заборонити пестициди

Секретар Криворізької гільдії бджолярів Павло Герб повідомив, що кільком пасічникам вдалося потрапити до приміщення агрофірми у селі Софіївка, де вони побачили каністри з використаним інсектицидом. Це сильний препарат альфа-циперметрин, який є  пестицидом першої групи, найтяжчої для комах, і 2-3 групи для людини.

“Усі бджоли загинули, 100 бджолиних сімей. Ми постраждали від обробки полів рапсу невідомими препаратами. Нас не поінформували, і ми досі не знаємо, якими засобами їх обробляли”,

— каже Олександр Малиновський, який тримав пасіку в селі Пишне на Кіровоградщині.

Керівництво компанії в той же час не відповідає на дзвінки від фермерів та уникає зустрічей. Власники пасік запросили ветеринарів для проведення експертизи. Вони мають намір встановити причину загибелі та через суд відшкодувати збитки, які оцінюють у десятки мільйонів гривень.

Не тільки польська полуниця: Україна рекордно скоротила імпорт ягід

Беззаконні дії фермера не лише завдали шкоди для пасічників, вони несуть колосальну екологічну небезпеку для регіону. Оскільки бджоли виконують важливу функцію запилення, це може призвести до загибелі і неврожаю рослин, зокрема соняшників. 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: