Не тільки польська полуниця: Україна рекордно скоротила імпорт ягід

Обсяги імпорту свіжої суниці садової в Україні за останні 6 років скоротилися на 88% з 1,286 тис. тонн у 2012 році до 153 тонн у 2017 році, пише “Агро-Центр”.

Вперше в  2013 році були зафіксовані максимальні обсяги споживання полуниці в нашій країні згодом через об’єктивні обставини ринок повільно скорочувався. Тільки в 2017 році відбулось віденовлення зростаючого тренду на ринку. Прооте, разом із зміною ринку змінилась його структура – Україна почала орієнтуватись на свого виробника та експорт за кордон.

Безкоштовні саджанці: держава повертає гроші фермерам за горіхи

Як повідомляє “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ):

“Досвід роботи українців, переважно на польських полях, дав можливість зрозуміти, що Україна власними силами цілком може забезпечити зростаючий попит на полуницю на внутрішньому ринку. Це було підтверджено на практиці – за останні 6 років обсяги імпорту свіжої суниці садової скоротилися на 88% з 1,286 тис. тонн у 2012 році до 153 тонн в 2017 році. При цьому експорт зріс на 90% з 184 тонни до 1,799 тис. тонн відповідно”

Одним із головних світових лідерів з виробництва садової суниці є Польща. Обсяги ягід які вона вирощує досягають приблизно200 тис. тонн промислової суниці, що втричі більше, ніж обсяги, які вирощують в Україні.

Відходи з цукрових заводів України почали використовувати як добрива

Також, Польща також є глобальним лідером за обсягами експорту замороженої полуниці – 95 тис. тонн у 2017 році. Проте, поступово впродовж останніх 6 років України скоротила експорт полуниці на 68%. , Водночас вона збільшила експорт полуниці замороженої до Польщі з 0,031 тонни в 2013 році до 3,2 тонн в 2017 році.

За підсумками минулого року Україна експортувала 1,8 тис. тонн свіжої полуниці і 3 тис. тонн замороженої. В відсотковому відношенні вітчизняні підприємства в минулому році експортували 15% вирощеної полуниці в свіжому вигляді і 25% – в замороженому. 

Вигідний бізнес: рентабельність олійного льону — 150%

Ці дані доводять, що українські фермери можуть конкурувати із сильнішим закордронними бізнесом, а українським працівникам не обов’язково потрібно їхати у пошуку роботи, а починати свою справу на батьківщині.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: