Україна займає лідируючи позиції серед експортерів зернових

Близько 30% всього аграрного експорту України становлять зернові.  Українське зерно експортується на ринки Азії (42,6%), Європи (32,4%), Африки (14,6%) та інші, пише “Агро-Центр”.

На світовому ринку Україна займає активні позиції. Так, за рівнем експорту пшениці Україна є п’ятою, за обсягами експорту кукурудзи – четвертою. 

Експерти очікують, що надалі рівень експорту зернових з України лише збільшуватиметься.

“Зокрема, якщо розглядати такі культури, як пшениця, кукурудза та інші зернові (передусім ячмінь, овес) і соя, то їхнє щорічне виробництво до 2027 року виросте на 13,5 мільйона тонн – до 77,7 мільйона тонн в рік. Водночас експорт цих культур у порівнянні з поточним показником збільшиться на 8 мільйонів тонн – до 50,5 мільйона тонн”,

– зазначає експерт.

За прогнозами, приріст обсягів виробництва і експорту складе близько 19% і 21% відповідно.

“Це ті обсяги, які потрібно буде зберігати, транспортувати та експортувати. Саме під них і потрібно розвивати системи зберігання й транспортування сільгосппродукції в Україні. Зазначу, що дані прогнози досить консервативні й орієнтовані на збалансований глобальний попит та пропозицію. В цілому, Україна має значно більш високий виробничий і експортний потенціал”,

– відзначив він.

Австрієць інвестує 3 млн доларів на вирощування свиней в Україні

Разом з тим, з початку 2018 маркетингового року експорт зернових з України зменшився на 0,9 млн тонн. Це на 10,2% менше порівняно із аналогічним періодом минулого року.

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: