“Жнива під обстрілами”: як працюють фермери в зоні АТО (ФОТО, ВІДЕО)

Фермерів часто називають основою нації – це патріоти, які прив’язані до своєї землі. Проте, вже декілька років займатися фермерством у зоні антитерористичної операції не безпечно: тут і міни в полі, і загроза з боку бойовиків так званої “ДНР”. Як фермери цьогоріч збирають жнива у сусідстві з бойовиками, пише “Агро-Центр” за матеріалами сюжету “Громадського”.

Ще до війни фермер Вадим Капля мав близько 10 тисяч гектарів земель, але саме через його поля пролягла лінія розмежування. Половину земель відійшли бойовикам. На тих ж полях, які залишилися зі сторони України і далі намагаються збирати врожай:

“Інколи йдуть на поступки, в деяких випадках не можна домовитися, в інших – можна. Отак живемо і працюємо, інакше навряд вийде. Вони воєнні, у них зброя – в нас нічого немає”,

– розповідає головний агроном підприємства.

База ферми “Династія” знаходиться через дорогу від соняшникового поля, яке огороджене трьома рядами протитанкових мін. Саме на них і підриваються трактори, коли виїжджають працювати у поле. В “Династії” таких випадків було три, останній – у 2015 році.

Ось комбайн, підірвався на протитанковій міні. Водій вижив, але його контузило і чоловік за кермо вже не сідає:

“Після таких історій зупиняється все. Це параліч всього підприємства. Проходить тиждень-два, заспокоюються, виходять – ну, працювати треба. Технологічний процес – “поїзд вже пішов”, пшениці врожай втратили, там недосіяли”,

– розповідає Вадим Капля.

До війни фермери збирали удвічі більше, ніж зараз. Фермера кликали працювати в так звану “ДНР”, дзвонили з фейкової адміністрації. Вадиму Каплі пропонували там працювати, але за однієї умови – врожаї він повинен зберігати на складах у бойовиків:

“Чотири людини від нас пішли туди. При чому один взагалі з поля утік, трактор кинув. Нинішній головний “спецназу ДНР” фундаменти під ці всі будівлі рив, потім скот пас, ми брали на підкормку на поля. Купили коня, він пас його, а зараз – головний в штурмбригаді в Горлівці там”,

– розповідає Вадим Капля.

Згідно з даними ДСНС, на Донбасі залишаються замінованими 7 тисяч квадратних кілометрів. Згідно з дослідженнями фахівців, рік війни – це 10 років саперних робіт.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: