В Україні хочуть законодавчо врегулювати використання дронів у сільському господарстві

Уряд України на законодавчому рівні вирішив урегулювати використання безпілотних літальних апаратів у сільському господарстві. Для цього була зібрана робоча нарада з представників Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Державної авіаційної служби України та профільних асоціацій.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

За словами високопосадовців, чинне законодавство фактично унеможливлює повноцінну роботу безпілотників.

Коментар:Так, експлуатація дронів у сільському господарстві можлива за умови їх реєстрації у Державному реєстрі цивільних повітряних суден України. Застарілі норми унеможливлюють реєстрацію сучасних апаратів, а тому необхідне внесення відповідних законодавчих змін у Повітряний кодекс України, а також підготовка окремих авіаційних правил для безпілотних повітряних суден, які застосовуються у сільському господарстві, зокрема, при внесенні ЗЗР“, – зауважують у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Зазначається, що проєкт Закону України “Про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення законодавчого врегулювання у сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації» вже зареєстровано у Верховній Раді. Також, розглядається можливість окремо врегулювати використання БЛА у законопроєкті “Про захист рослин”, який розробляється робочою групою при Мінекономіки.

У відомстві наголошують, що переваги використання дронів у сільському господарстві – очевидні, це і висока маневреність, і низькі експлуатаційні витрати, уникнення пошкодження сільськогосподарських культур чи ґрунту. Також безпілотні апарати можна використовувати для обробітку як всього поля, так і для локального внесення ЗЗР, що дає можливість уникнути отруєння бджіл. Окрім того, їх використання дозволяє суттєво зменшити кількість ЗЗР, що безумовно, матиме позитивний ефект на навколишнє середовище.

Джерело: сайт Агробізнес Сьогодні

Читайте також: Вчені встановили остаточну причину вимирання динозаврів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: