Фермер із США врятував від вимирання понад 1200 унікальних сортів яблук

Інженер Том Браун зі США після виходу на пенсію присвятив себе пошукам рідкісних та загублених сортів яблук. Впродовж останніх 20 років він врятував від вимирання понад 1200 історичних видів фруктів.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Нині яблуневий сад Брауна наповнений клонами дерев, знайдених у Джорджії, Північній та Південній Кароліні, Кентуккі, Теннессі, Вірджинії, Меріленді та Пенсільванії. Його роботу високо оцінили не лише природозахисники, а й кулінарі та виробники сидру, які тепер мають у своєму розпорядженні сотні нових смаків.

79-річний інженер-хімік виріс у сільській місцевості Північної Кароліни. Пристрасть до пошуку рідкісних сортів яблук у Брауна з’явилася після відвідин історичного фермерського ринку в 1998 році. Там він побачив стенд із купою різноманітних яблук.

Кольори фруктів варіювалися від яскраво-зеленого до жовтого, рожевого і навіть фіолетово-чорного. Деякі з них мали розмір сливи, інші ж були доволі великими.

Більшість із сортів яблук були стандартизовані у XVIIІ – XIX століттях і повністю зникли з комерційного обігу до 1950 року. Продавець щепив дерева зі старих закинутих садів в горах Аппалачі, де, ймовірно, ще є сотні втрачених яблунь.

Ця зустріч надихнула Брауна досліджувати історію яблук спадщини Аппалачі. І те, що він дізнався, викликало у нього трепет, а також бажання відновити втрачене.

Пошук яблук у горах Аппалачі

Нині велику частину часу фермер проводить у подорожах по Аппалачі, буквально стукаючи у двері та розмовляючи про яблука зі старожилами. Часом він вирушає на пошуки старого саду, про який згадується в історичних записах.

А коли знаходить таку яблуню, то бере з неї живці та висаджує їх. Потім він порівнює характеристики листя та дерева з нотатками у записах старих садів, розповідями свідків та ботаніками. Коли яблуні плодоносять, він іноді навіть надсилає зразки місцевим жителям, які пам’ятають яблуко на смак. Усе це він ретельно описує.

Місія чоловіка зберегти унікальні сорти зацікавила істориків харчових продуктів, місцевих кухарів та виробників сидрів, у яких з’явилася можливість експериментувати з новими смаками.

Читайте також: На Рівненщині фермери зробили на полі величезний надпис “Україна 30” (фото)

Джерело

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: