Корівник з кондиціонером: на Львівщині фермерки навчаються за канадською програмою (відео)

На Львівщині, вже четвертий рік жінок фермерок навчають, як покращити життя корів та отримувати більше молока. Навчання проходить в рамках програми “Розвиток молочного бізнесу в Україні”, пише “Агро-Центр”, з посиланням на Перший Західний.

Головне чого навчають фермерок, це дбати про комфорт корів. Так, господині встановили в корівниках вентилятори, великі вікна, постелили гумові килимки замість соломи та дали коровам постійний доступ до води. Жінки відзначають, що надої дійсно зросли.

В зоні АТО жінка після обстрілів відновила ферму (фото, відео)

Такі навчання були лише початком, зараз учасниці програми мають змогу їздити на семінари, спілкуватися та обмінюватися досвідом з колегами з Канади.

Христина Максимець, тренерка з гендерної рівності проекту “Розвиток молочного бізнесу в Україні” відзначає, що зараз багато молоді тримає молочні ферми і це гарна тенденція:

“Рекомендую подивитися ферму на Бродівщині, там молодь. Ми звикли, що корову тримають старші люди, а тут якраз ні”.

Даний проект працює з 2014 року, фінансування проекту надає уряд Канади. Підтримати молодих фермерок вирішили через відсутність допомоги малим і середнім виробникам молока. За останні 15 років саме молодь утримувала 70-80% поголів’я корів країни і виробляли понад 80% продукту.

 

Проект надає гранти жінкам віком до 45 років. За умовами проекту вони повинні мати неорендовану землю у Львівській чи Івано-Франківській області і входити до місцевого кооперативу. На сьогодні, гранти отримали понад 30 сімей.

“У Канаді 99% молока фермери збувають через кооперативи. Все просто: в такій схемі умови диктує не велика корпорація, яка купує продукт, а враховується голос виробника”,

– розповіла Христина.

В Україні виявили 500 підробок молочної продукції

Христина Максимець поділилася, що жінки часто відмовляються керувати фермою. Вони звикли, що дуже часто виконують лише технічну роботу: доять чи годують худобу, в той час як  чоловіки їздять на збори чи в поле.

Проте з сучасними технологіями для фермерів таких проблем не виникає:

“От приклад: нема сенсу пасти корову самій, є електропастухи. Ви один раз вкладаєте в це гроші і можете витратити час на себе, піти до стоматолога чи гінеколога, чи просто відпочити”,

– пояснила тренерка з гендерної рівності.

Майже половина українських фермерів працює нелегально

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: