“Кращий за звичайний”: вчені створили спеціальний екопластик на основі рослин

Голландська компанія знайшла спосіб виробляти з рослинних цукрів новий пластиковий матеріал, який можна використовувати для упаковки таких напоїв, як газована вода і пиво. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Пластик на основі рослин має низку переваг перед звичайним пластиком, наприклад, може розкластися за рік у компостері або за 3 роки у природному середовищі.

Нідерландські винахідники представили новий полімер на рослинній основі — поліетиленфураноат (ПЕФ), придатний для повторної переробки. У нього є декілька переваг перед поліетилентерефталатом (ПЕТ):

1) вища механічна міцність (це означає, що з ПЕФ-матеріалу можна виготовити тоншу плівку і затратити менше ресурсів);

2) вищі бар’єрні властивості, що означає збільшення терміну придатності продуктів: ступінь стійкості до води — у 2 рази вища, ніж у ПЕТ;

3) ступінь стійкості до кисню — у 10 разів вища, ніж у ПЕТ;

4) ступінь стійкості до вуглекислого газу — у 6–10 разів вища, ніж у ПЕТ;

5) здатність до порівняно швидкого розкладання: може розкластися за 1 рік у компостері та за декілька (3 й більше) років у природному середовищі.

У ПЕФ на рослинній основі широкий спектр застосування, до якого входять упаковки, плівки, текстиль та багато іншого.

За словами винахідників, сьогодні для створення ПЕФ використовується в основному буряк, кукурудза і пшениця, але надалі це можуть бути й інші рослини, і навіть біологічні відходи.

Джерело: сайт Велика Епоха

Читайте також: “Людські мелодії вони не сприймають”: вчені розробили першу у світі музику для котів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: