Прибуткова справа: українські фермери можуть заробляти на вирощувані коноплі

Вирощування конопель для медичних цілей, косметології або продуктів харчування було б вигідним для малих фермерських господарств, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “АгроЮг”

Іларіон Ярошенко — директор компанії “Фарм-регістр ЛТД”, кандидат фармацевтичних наук зазначив, що це повинно бути крафтове вирощування конопель з високим вмістом тетрагідроканнабінолу.

“І ось якщо ми говоримо про коноплі як про джерело вітамінів, харчування, ліків, то її повинні вирощувати саме маленькі фермерські господарства. А зміст тетрагидроканнабинола має бути вище 13%. Тільки тоді буде рентабельно виробництво”,

— стверджує Ярошенко.

Індійський фермер навчає вирощувати овочі та фрукти на підвіконні

Він додав, що вирощування конопель з менш насиченим складом каннабіноіда робить бізнес в цій сфері нерентабельним.

“Мені потрібно переробити 10 тонн, щоб отримати одну баночку ліків. Якщо в Україні зробити аналог «Сатівекса» (препарат для полегшення болю і спазмів, пов’язаних з розсіяним склерозом – ред.), То він буде дорожче в 52 рази. Хто його тоді купить?”,

— зазначив Ярошенко.

Директор компанії «Фарм-регістр ЛТД» також акцентував увагу, що дана сфера потребує симбіозу науки і бізнесу. Але на даному етапі це неможливо згідно з чинним законодавством.

“От якби на базі університету зробити невелику теплицю, клонування, лабораторію, вивести сорти з великим вмістом тетрагідроканнабінолу для наукових цілей. Але не можна. Нам все заборонено законом”,

— нарікає Ярошенко.

Гроші з села: агротуризм набирає популярності в Україні (ФОТО)

Варто відзначити, що з кожним роком в світі сфера використання конопель тільки збільшується. Уже налічується більше 20 000 виробів з використанням конопель. Світовими лідерами вирощування конопель є Канада – 56 тис га, Китай  до 20 тис га, Франція і США  в межах 10 тис га. Найбільшими експортерами конопляного масла в світі є Китай, Індія, США, Німеччина, Іспанія.

Крім цього, культура є безвідходною: продаються і використовуються всі частини рослини. Насіння в якості їжі, в хлібопекарській, кондитерській промисловості. З зерна віджимається конопляну олію, а після віджимання залишається шрот, який також використовується в кондитерстві. Все частіше в світі набирає обертів медичне застосування з використанням листя, суцвіть конопель. Стебло  текстиль, композиційні матеріали, будівництво, папір. Навіть коріння можуть використовуватися як медичні засоби.

Вигідний бізнес: фермер з Черкащини планує заробляти півмільйона на ківі

“Україна цим матеріалом для паперових пакетів могла б завалити Європу при нормальній глибокій переробці. Тільки для потреб України потрібно 4 целюлозних комбінати. Але на сьогоднішній день їх просто немає”,

— говорить Ярошенко.

В Україні конопля заборонена на всіх рівнях, внесена в список особливо небезпечних наркотичних засобів. На сьогоднішній день в Україні дозволено вирощування лише технічні конопелі.

Сексуальні фермери роздяглися для календаря (фото 18+)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: