Вигідний бізнес: фермер з Черкащини планує заробляти півмільйона на ківі

На Закарпатті вже кілька років вирощують ківі. Місцевий клімат пасує для вирощення тропічного фрукта. В’ячеслав Кантур вирішив привезти цю справу ще й у Черкаській області. Тепер планує розширювати справу та збільшувати масштаби вирощування, пише “Агро-Центр”.

Фермерством та аграрним бізнесом В’ячеслав Кантур вирішив зайнятися вже після виходу на пенсію – у 2014 році, до цього працював будівельником. Коли обирав нішу для роботи, його увагу привернула екзотична ягода – ківі. Для початку фермер вирішив посадити сорт Карпат Стратона Валентайн, тому що він морозостійкий. Зараз цей сорт витримує морози до мінус 28 градусів.

Білл Гейтс став фермером (деталі)

Спочатку фермер висадив сто саджанців у дворі свого друга. Ківі потребує рясного поливу, а город друга виходив на озеро – тому й обрав таке місце для першої плантації. Зі ста рослин до сьогодні залишилося лише 4, інші загинули. Проте, перший врожай буде на контрольній рослині, яку господар висадив у себе в подвір’ї. На кущі наросло близько 80 м гілок, а урожай знімається при середньостатистичних 20 м. Це і стало доказом, що ківі дуже перспективна культура.

Перший досвід вирощування ківі показав, що в цій справі дуже багато нюансів. Для успішного вирощування потрібно знати, які грунти, чим та як удобрювати і поливати. До прикладу, полив обов’язково потрібен крапельний. Це обов’язкова умова для вирощення ківі.

Першу промислову плантацію фермер посадив вже у 2018 році. Вона складається з 500 саджанців. Вже на весні наступного року планує посадити 5 тисяч саджанців. Підготовку ґрунту до посадки починає вже зараз.

Українські ягоди вперше експортували в Сінгапур

В’ячеслав ділиться, що витримав навіть “інспекцію” самого Стратона.

“Я такого ніде раніше не бачив, щоб так все було вилизано, чисто, акуратно, щоб рослини так розвивалися і для них були створені такі умови. Це просто фантастика.”

— розповів свої враження Стратон.

Фермер підрахував скільки приблизно вартує запустити бізнес з ківі в Україні. Стартові вкладення для посадки саду ківі — 15 тис. доларів на гектар. Крапельний полив на півгектара вартує близько 1,5 тис. доларів.

Мінімальна врожайність з куща — 30 кг, і якщо на гектарі 1 тис. кущів, то урожай складе 30 тонн. При мінімальній закупівельній ціні в 1 євро/кг ягоди виходить 30 тис. євро з гектара.

Такий сад з ківі повністю окупається вже у перший рік. До 2020 року фермер планує розширити плантацію до 10,5 гектарів. Така площа саду дозволить отримувати як мінімум 500 тисяч доларів на рік.

Життя після війни: атовець на Львівщині зайнявся полуницею (фото)

В’ячеслав вважає, що ківі це найвигідніша культура для вирощування на землі. До прикладу з гектара яблук можна отримати тисячу євро, за лохину — 12 тисяч євро, мінімальна реалізація ківі при виході на промислове плодоношення становить 30 тисяч євро/га.

Станом на сьогодні у світі виробляється близько 800 тисяч тонн ківі. Попит на цю ягоду в ЄС задоволений лише на 60%. Ківі вирощене в Україні виходить абсолютно екологічно чистою. Ті ківі, які українці купують в Новій Зеландії, Греції та Іспанії оброблені хімією, як будь-які інші імпортні фрукти.

В’ячеслав Кантур вірить, що ківі — це майбутнє не тільки його, а й його онуків і правнуків.

В Україні майже припинилося виробництво натуральних вин

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: