80% українських продуктів містять пальмову олію

Україна є лідером в Європі по імпорту пальмової олії. За словами доктора технічних наук Олени Сидоренко, виробникам використовувати її дуже вигідно, адже пальмова олія дешева. Проте, вона небезпечна для здоров’я споживачів, особливо дітей, пише “Агро-Центр”.

“Якщо будуть введені величезні штрафи й заборони на використання пальмової олії в дитячому харчуванні – тоді будуть позитивні результати”,

— вважає пані Олена.

На даний час у 80% продуктів в Україні міститься гідрогенізований жир.

“Він є в морозиві, в соусах, кетчупах, дитячих десертах і багатьох інших продуктах”,

— додала експерт.

Перша пішла: в Україні вже продають садову суницю по 300 грн за кілограм

Протягом п’яти років ринок харчової продукції в Україні був пущений на самотік. Зараз в Україні буде застосовуватися світова практика – скарги споживачів будуть надходити на гарячу лінію Госпродпотребслужби, будуть накладатися штрафи, будуть закриватися небезпечні виробництва харчової продукції.

До слова, використання пальмового масла заборонено в скандинавських країнах, в США та 8 країнах Європейського Союзу, там жорстко контролюється це питання. Так, пальмова олія заборонено у Франції. При виявленні фальсифікату з використанням пальмової олії, інформацію про це відразу передають на центральних каналах Франції, і це вбивча історія для місцевих виробників.

Прибутковий бізнес: фермер на полі вирощує натуральну віагру (відео)

В Україні виготовляють чорну ковбасу за секретним рецептом (відео)

З 4 квітня в Україні набув чинності закон “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин”, який покликаний забезпечити контроль харчової галузі за європейськими стандартами. Але продукти зі вмістом пальмової олії все одно не зникнуть з полиць українських магазинів.

В Антарктиді зібрали перший врожай (фото)

В парламенті зареєстрований законопроект № 3871 щодо заборони використання пальмової олії харчовиками, однак більш року тому його повернули на доопрацювання, документ і досі чекає розгляду.

Натомість, чимало молодих фермерів роблять ставку на органічну продукцію. Про це дивіться у останньому випуску програми “Ля Село”:

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: