У Вінниці чоловік готує унікальне кульбабове вино

Олександр Шемет — відомий у Вінниці тим, що організовує місцевий фестиваль вин “Боже ллє”, та постійно експериментує з рецептами напоїв. Цього разу чоловік вирішив здивувати всіх вином зробленим з кульбаб, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Seeds.org”.

– Вино з кульбаб – це данина Бредбері?

“Чесно кажучи я не пам’ятаю чи є у Рея Бредбері в тексті книги рецепт вина від дідуся Тома та Дугласа?  Але саме читаючи цей твір в юності я зрозумів, що вино з кульбаби – це не просто якась фігура мови чи парадоксальна акробатика поняттями. Це може бути реальністю. Зробив за рецептами, що знайшов у дідуся Гугла. І зрозумів, що вино таке існує, а попиту на нього не має. Такі вина в моєму експериментаторському бекграунді мають право на існування. Я їх називаю – фокусними. В тому сенсі, що коли ти представляєш вина із своєї колекції поважній публіці, то існування у твоїй винній карті такого типу вин може інформаційно зацікавити людей.”

– Ви намагалися відтворити вина і напої з книг або фільмів? Адже там часто зустрічаються незвичайні рецепти, або хоча б натяки на них.

“В художній літературі чи кіно я не зустрічав, чи не звертав увагу на будь які рецепти приготування будь чого їстівного та питущого. Думаю їх там і не має, бо це досить нудна справа, яка просаджує динаміку дійства, або може завести її в зовсім інший бік. Процес рідко кому цікавий, більшості потрібний результат. До того всього я не розумію, чому вино із кульбабок позиціонується як літній напій? Кульбабки з’являються десь посередині весни. До початку літа сусло з кульбабками може вже і відіграти. А на літо і осінь має ще вистоятися… Де там смак літа? Справжнім літнім напоєм із квіткових можна вважати хіба що липове, чи з натяжкою трояндове.”

Фермерки роздягнулися заради села (ФОТО)

– Квіти – це достойний інгредієнт для вина?

“Трояндове вино – це реальність. І економічна теж. Насправді воно робиться з квіток чайної троянди, або шипшини. Цього добра багато і назбирати його, проживаючи на периферії українських міст, можна самотужки. Трояндове вино подобається жінкам. Його ще я називаю “бабоукладчиком”. З власного досвіду: вина з квіток троянди (шипшини) різні на смак як до кольору пелюстків. Більш ароматне з рожевих та білих, зате червоні квіти дають кращий колір напою.”

– З чого ще квітучого навесні можна створити вино? Були такі спроби у вас?

“Квіткове вино має певні проблеми, бо з ароматами  квітів люди пов’язують парфумерну промисловість. Якщо мало насичені, то такі вина більше перебирають з додаткових інгредієнтів. Так кульбабове вино частіше на смак лимонне із-за цедри чи м’ятне із-за листя м’яти, які за рецептами кладуться у сусло. А якщо перемагає саме аромат квітки (бузок до прикладу), то певній частині дегустаторів починає здаватися, що вони наче смакують одеколон. До речі таку ж проблему має і дуже смачне вино з малини. Тут вже винувата побутова хімія і популярність різних душок, що імітують малину. Люди частіше стикаються з саме таким використанням аромату малини і справжній їх наводить на різні підозри. Буває і таке.”

50-річна фермерка вражає своїм тілом (24 фото)

– Чи не збираєтеся оформити патент на вина та інші напої власної рецептури?

“Мені цікаво експериментувати, але виноробство існує настільки довго, що щось придумати оригінальне на патентну заявку на рівні крафтового винороба дуже важко. Патенти – це вже до промислово виготовлених вин. Там можна щось намудрувати з технологіями та обладнанням.”

На думку Олександра вино – це на 50 відсотків вода (ягідна чи долита), цукор (природній чи магазинний) та особливий вид винних дріжджів (натуральних чи магазинних). 5 відсотків – це особливі природні ароматичні масла квіті, ягід, листя, плодів, навіть гілочок та коріння. І 45 відсотків – легенда, магія, хаос, температура, повітря, освітлення, тара, наклейка і настрій.

Себе чоловік називає цинніком цинік, закоханим у вино.

“Кохаю не тому, що сама красива чи розумна, а тому що моя і рідна – розрадить, погладить, розсміється над твоїм жартом.”

— каже чоловік.

Тернополянка виготовляє вдома “живу олію” з коноплі, кунжуту та іншого насіння

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: