З чого почати фермерську справу: поради експертів

Якщо ви мріяли займатися сільським господарством і у вас нарешті з’явився для цього час і земельна ділянка, залишилося розібратися з чого починати? Ресурс “Аgroxxi” підготував для фермерів-початківців декілька порад, пише “Агро-Центр”.

Перед тим, як шукати відповіді на запитання, про старт вашого господарства, ще раз подумайте – чи правильним рішенням буде для вас заняття сільським господарством? Які у вас є знання в сільському господарстві – агропрактики для культивування рослин, вирощування тварин і знайомство з технікою?

1. Поставте мету
Вкажіть в своєму бізнес-плані (він стане для вас важливим керівництвом і помічником в подальшому) наступні пункти:

Які цілі вашої маленької ферми? Це буде хобі-ферма для задоволення, тобто додаток до основної роботи, або ви хочете, щоб ваше господарство дійсно приносило гроші, в кінцевому підсумки, замінивши вашу поточну роботу. Або ваша мета полягає в тому, щоб виробляти їжу на подвір’ї для самозабезпечення вас і сім’ї.

Індійський фермер навчає вирощувати овочі та фрукти на підвіконні

2. Розглянемо тварин і сільськогосподарські культури
Невелика ферма може варіюватися від шести соток з кількома курами-несучками і парою кіз до великих ділянок, де можна утримувати велике поголів’я ВРХ, овець та домашньої птиці плюс вирощувати польові культури. Таким чином, ваш вибір скота і культур буде обмежений землею і ресурсами. Складіть список виходячи з реалій, яких тварин і які культури ви можете вирощувати на конкретній території і в конкретних кліматичних умовах.

Найбільш ймовірні кандидати на сільськогосподарських тварин – це ті, хто вам дійсно вам цікаві. Якщо кози здаються занадто рогатими, а гуси занадто “зубастими”, то, можливо, вони не для вас. Почніть свій шлях в тваринництві з найпростіших і миролюбних тварин – курей, перепілок, кроликів. Не забувай, що ви берете на себе відповідальність за гідне утримання ваших вихованців! При нестачі часу, якщо ви поєднуєте фермерство з роботою, взагалі відмовтеся від думки тримати домашніх тварин, і перемиканні на рослинництво, де можливий і крапельний полив, і частково віддалене управління.

Якщо ваша мета – бізнес, ретельно продумайте ринки збуту вашого продукту і проведіть дослідження, щоб з’ясувати, чи є попит на нього. Часто люди тягнуться до незвичайних рослин або екзотичних тварин, вважаючи, що їх не може виростити ніхто інший, це буде відмінно продаватися. Це не завжди так. Переконайтеся, що є ринок для вашого незвичайного скота, трави, овочів або фруктів, перш ніж інвестувати в цю сферу.

Кеди з конопель: фермери з Полтавщини шиють унікальне взуття

3. Здорово оцініть свою землю і ресурси
Це дуже гарна вправа для вивчення вашої землі та того, що на і під нею. Проведіть ґрунтовий тест, визначте характерних шкідників і хвороби культур, подивіться, які активи є на прилеглих територіях. Для садівників це будуть курники, стайні, кошари (для постачання гною), а для тваринників – ділянки для випасу і зберігання сіна.

Оцінка землі надасть вам цінну інформацію, як скоротити витрати і що дійсно вам потрібно придбати в першу чергу.


4. Заплануйте перший рік
Тут вам треба постаратися поєднати мрія з практикою і озброїтися калькулятором, щоб точно підрахувати витрати. Прочитайте про годівлі та утриманні тих тварин, яких хочете завести, пошукайте в інтернеті розповіді практиків. Теж саме і щодо рослинної продукції. В ідеалі, створіть бізнес план на рік.

Хорошим рішенням буде звернутися до досвідчених фермерів, які проживають у вашій місцевості, і скласти бізнес-план разом з ними. Звичайно, така консультація коштує грошей. Але лайфхак від досвідчених товаришів допоможуть уникнути найзначніших помилок, а крім того, у вас, можливо, з’явиться діловий партнер.

Батьки були в шоці: молода сім’я тримає сучасну молочну ферму на Львівщині (фото)

Бізнес-план можна розглядати як процес, а не просто продукт. Навіть якщо ви не збираєтеся подавати заявку на кредит або грант, ця праця змусить вас задуматися про те, куди ви хочете направить свою ферму і в тому, як домогтися успіху. Значна частина процесу бізнес-планування йде на збір інформації про ринки. Це надзвичайно важлива частина втілення мрії в тому, щоб трохи заробити на своїй продукції.

Зіставлення ваших сил і ресурсів з можливостями, які існують в реальному світі, є ключем до написання дійсно ефективного і дієвого бізнес-плану.

Фермер з Житомирщини веде відеоблог та популяризує свинарство

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: