Чим обробити сад і город при бурому листі: поради дачникам

Антракноз – це дуже поширене в українському кліматі грибкове захворювання рослин, ознаки якого ви точно бачили. Цей грибок дуже стійкий до багатьох сучасних препаратів. Вивести його непросто, але постаратися варто – через хворобу дачники втрачають багато врожаю, пише уніан.

Ми розповімо, чим лікувати антракноз у винограду та інших культур, щоб більше ніколи не бачити бурі плями на листках.

Що таке антракноз

Антракноз – грибкова хвороба, яка може проявитися на будь-яких овочах, фруктах, деревах і квітах. Спори грибка розносяться з вітром і водою по всій ділянці та швидко заражають нові культури, а на рослинах можуть жити роками.

Симптоми антракнозу всі бачили хоч раз. Листя вкривається маленькими коричневими крапками або великими плямами. Стебло темніє, а на плодах з’являються темні заражені ділянки. Антракноз дуже негативно впливає на врожайність, викликаючи всихання і відмирання зав’язей. Особливо активно грибок поширюється на рослинах у вологу погоду. У дощовий рік через захворювання може пропасти до 70% врожаю.

Від спор можуть постраждати всі рослини, а найчастіше їх знаходять на винограді, помідорах, огірках, вишні, полуниці, горісі.

Як часто потрібно обробляти сад

Одноразової обробки в разі антракнозу недостатньо. Не сподівайтеся перемогти хворобу з першого разу.

Обприскувати рослини протигрибковим засобом рекомендується кожні 7-14 днів. Детальну інструкцію шукайте на упаковці препарату. Для обробки вибирайте таку дату, щоб у наступні 3 дні не було дощу. Інакше засіб змиється опадами.

Читайте також: У світі набирає популярності новий тренд у виробництві молока

Препарати від антракнозу

Народні засоби проти цього грибка неефективні. Найкращі препарати від антракнозу – це фунгіциди. До багатьох сучасних найменувань хвороба стійка, тому засоби потрібно комбінувати.

Обприскувати рослини починають, коли температура повітря не опускатиметься нижче +5°. Ось чим можна обробити ділянку від антракнозу:

  1. 1%-ий розчин мідного купоросу – допоможе позбутися спор на кущах і деревах. Опустіть живці в рідину на 5 хвилин, промийте чистою водою і садіть.
  2. Бордоська рідина 1%. Виливайте під стебла уражених рослин у суху погоду.
  3. Колоїдна сірка. Добре підходить для лікування овочів і квітів, але ґрунт на ділянці не має бути кислим. На відро води беріть 50 г сірки.
  4. Фундазол, Нітрофен, Ридоміл, Скор, Квадріс, Тіовіт Джет – найпопулярніші фунгіциди від антракнозу. Розводьте згідно з інструкцією.

При обробці ділянки не забудьте надіти рукавички і в жодному разі не перевищуйте дозування.

Читайте також: Чому в орхідеї пожовтіло листя: основні причини

Профілактика антракнозу

Цю небезпечну і живучу хворобу простіше не допустити, ніж лікувати. Тому для профілактики грибка дотримуйтеся таких заходів:

  • знезаражуйте насіння, якщо збираєте його вручну або купуєте на ринку;
  • прибирайте торішнє листя і ягоди з ділянки;
  • компостуйте рослини попелом;
  • обробляйте спиртом садові інструменти;
  • удобріть ґрунт – рослини на бідному і кислому ґрунті більш уразливі;
  • зрізайте сильно уражені ділянки рослин;
  • проріджуйте листя і крону, зривайте бур’яни – антракноз швидше розвивається в затінених умовах.

Не забувайте також щорічно обприскувати сад і город для профілактики, навіть якщо ознак антракнозу не видно. Хвороба може проявити себе тільки на етапі дозрівання плодів.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: