Вигідний бізнес: в Україні на лохині заробляють сотні тисяч (фото, відео)

Останніх кілька років площі землі в Україні, які відводять під ягоди стрімко збільшуються. Зокрема, все більше уваги фермери приділяють лохині – ці ягоди дають змогу чимало заробити, адже вартість кілограму сягає 200 гривень, а з одного куща можна зібрати більше 10 кілограмів, пише “Агро-Центр”.

Лохина – дуже корисна ягода. Вона здатна запобігти розвитку онкологічних захворювань, зберегти молодість шкіри і гостроту зору. Рівно століття тому її можна було зустріти тільки в дикій природі.

Студент виростив гроно винограда вагою майже 7 кілограмів (фото, відео)

Стараннями американських фермерів, її вдалося культивувати. В Україні популярність цієї культури лише набирає обертів, проте вже з’являються ягідні господарства. Ярослав і Валентин Мовчун організували ще кілька років тому ягідну ферму.

“Висадити гектар лохини – від $20 тисяч, проте вона плодоносить від 40 до 50 років”,

– каже Валентин Мовчун.

Вигідний бізнес: найдорожчі спеції світу вирощують в Україні (відео)

Вартість 2-річного куща від 40 грн. Лохині все одно який грунт, їй достатньо доступу до якісної води, кажуть підприємці. З одного гектара планують зібрати майже тонну ягід. Весь врожай продають через соцмережі. Купити кілограм ягід в інтернеті можна за 200 грн, в той час як на ринку за кілограм просять від 250 грн.

 

Саджанці лохини ж вирощують на львівській дослідній станції садівництва “Неслухів”:

“За сезон з одного куща можна зібрати п’ять-сім відер ягід, — розповідає директор дослідної станції “Неслухів” Роман Винічик, 35 років. — Перший урожай збирають на початку липня, останній — достигає у вересні”

Фермер створив танк, який врятує сотні бійців АТО (ФОТО)

Лохина не боїться заморозків, стійка до хвороб. Легко приживається в нашому кліматі. Він подібний до канадського, звідки родом ця культура. Це настільки непримхлива рослина, що порівняти її можна з бур’яном. Особливого догляду не треба. Головне — правильно посадити й не дати засохнути у спеку.

Кущі найкраще садити на півдні ділянки без протягів, де світло і кислий ґрунт. Для підвищення кислотності землю поливають сірчаною кислотою. 50 мл електроліту для заправки автомобільних акумуляторів розводять у 10 літрах води. Достатньо двох поливів на рік, щоб лохина давала рясний урожай. Найкраще приживається в селах поблизу хвойних лісів. Якщо земля чорноземна, Роман Винічик радить вибрати ґрунт на місці посадки й засипати привезений із лісу з перегнилою хвоєю.

Атовець на Львівщині зайнявся фермерством (ФОТО)

“Виберіть яму розміром півметра, засипте лісовою землею. У такому ґрунті саджанці приживаються найкраще. Відстань між ними має бути від 80 сантиметрів до 1,5 метра. Кущі ростуть шириною до 2,5 метра, розлогі”

Лохину обрізують, а пагони прикопують. Так вирощують нові саджанці. Як і в смородини чи аґрусу. Саджати кущі найкраще весною, але й восени вони теж добре приживаються.

“Є одно-, дво- й трирічні кущі. Менталітет більшості садівників такий, що хочуть одразу отримати врожай і якомога більший. Беруть часто найбільші кущі. Такі приживаються гірше. Краще купити 2-річні саджанці”

Лохина починає плодоносити на третій рік. Спочатку дає пару ягід, а з кожним роком все більше. Продуктивно плодоносить кущ, якому п’ять-шість років.

У Луцьку ж нещодавно навіть відкрили біотехнологічну лабораторію, де вирощуватимуть саджанці лохини:

“Сьогодні бізнес потребує якісних саджанців ягідних культур. Саджанці, які завозяться з Польщі, не завжди відповідають вимогам якості. Тому відкриття біотехнологічної лабораторії in vitro на Волині – це вагомий крок вперед, який дасть поштовх розвитку ягідництва”,

– розповів на відкритті лабораторії професор СНУ імені Лесі Українки Михайло Шевчук.

Завідуюча біотехнологічної лабораторії Вікторія Трасковська розповіла, що вирощування ягід – один з найприбутковіших видів бізнесу в аграрному секторі, однак існує проблема відсутності якісного посадкового матеріалу. Саме для того, щоб вирішити це питання, і була відкрита біотехнологічна лабораторія:

“Ринок ягід в Україні динамічно зростає. Збільшуються площі під ягідними насадженнями. За нашими даними, цього року ми виростили в Україні до 300 тисяч тонн ягід. З огляду на високу рентабельність продукції відкриваються переробні комбінати та готується ягода на експорт. Однак, наше садово-ягідне господарство, яке спеціалізується на вирощуванні ягід, півроку тому зіткнулося з актуальною проблемою відсутності якісного посадкового матеріалу. Для того, щоб вирішити цю проблему і було відкрито сучасну лабораторію in vitro, повністю комп’ютиризовану та оснащену усією необхідною технікою. У ній забезпечується та регулюється температурний режим, а також норми з освітлення. У майбутньому ми плануємо вирощувати у лабораторії не лише саджанці лохини, а й суницю, малину, ожину, жимолость, фундук, декоративні рослини”,

– відзначила Вікторія Трасковська.

Землі Волині найбільш придатні для вирощування лохини. Тут і земля і клімат підходять для створення успішного бізнесу.

В Україні урожай лохини цьогоріч постраждав на 20-50% площ. Загибель врожаю сталася внаслідок аномальних травневих заморозків, які пошкодили зав’язі ягід. Влітку оптова ціна лохини знаходиться в діапазоні 180-240 грн./кг, що відповідає рівню минулого року.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: