Світове виробництво ячменю знизилось на 9%

У 2021/22 маркетинговому році світове виробництво ячменю знизилось на 14,3 млн т або на 9% за рахунок скорочення врожаю в Канаді, США, росії та ЄС. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Успішний врожай зібрали Аргентина, Австралія та Україна. Про це повідомляють аналітики Украгроконсалт.

Зазначається, що серед імпортерів слід відзначити Туреччину, власний врожай якої скоротився майже вдвічі, тому вона значно наростила темпи імпорту. Зворотна ситуація (скорочення обсягів імпорту ячменю) спостерігалась в Китаї, Саудівській Аравії та Ірані. Це стало можливим за рахунок перерозподілу внутрішнього споживання на користь більш дешевшої кукурудзи та інших зернових.

До початку повномасштабного російського вторгнення в Україну українські експортери встигли вивезти майже 5,8 млн тон, що на 37% більше, ніж торік і є рекордом з 2009/10 МР. Це говорить про зростаючу долю експорту в українському виробництві ячменю – в 2021/22 МР вона перевищила 60%.

Основним напрямком експорту в 2021/22 МР знову став Китай, але його доля скоротилася до 45% за рахунок зростання попиту з боку Туреччини (в 49 разів порівняно з 2020/21 МР).

Крім того, скорочення експорту в Китай відбулось через неможливість виконання контрактів на поставку в квітні-червні.

Що стосується врожаю 2022 року, то його збирання вже почалось майже в усіх областях. Значна частина посівів знаходиться на окупованих територіях, тому збиральні площі будуть мати сильний відрив від посівних.
Коментар:“Для повноцінної реалізації експортного потенціалу конче необхідне відкриття морських портів, оскільки наші найближчі сусіди не мають такої сильної потреби в українському ячмені, а поточні логістичні витрати в напрямку основного імпортеру (Китаю) взагалі роблять виробництво даної культури на експорт нерентабельним”, – додали аналітики.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: