Українські селекціонери створили новий вид солодкої кукурудзи

Вінницькі селекціонери створили солодку кукурудзу, яку можна їсти сирою. Про це пише SEEDS.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

“Ми вже давно займаємося власною селекцією. Свою стартап-компанію назвали МНАГОР. По аналогії: Кагор – то солодке вино, а Мнагор – то солодка кукурудза. Ми почали створювати та випробовували сорти спочатку на теренах аграрного університету, а потім на власній селекційній ділянці”, – згадує керівник компанії та винахідник Михайло Нагорняк.

Нещодавно селекціонерам компанії “Мнагор” вдалося створити нову унікальну кукурудзу, яка поєднує зерна з різною цукристістю та смаком на одному качані. За смаковими властивостями вона подібна до глясе, так називається поєднання кави з морозивом.

“Гібриди розроблені за мнагорівською методикою глясе-типу – це поєднання різних типів цукрів в кожній зернині. Ми її назвали “Суперсолодка кукурдза глясе-типу”, як кава з морозивом, тобто нестандартне поєднання, що дає неповторний смак та аромат. Ми горді з того, що попри війну, можемо запропонувати українцям нову розробку”, – розповідає Михайло Нагорняк.

За його словами, селекціонери з Вінниці хотіли створити аналог популярного американського сорту Добриня, тільки з українською пропискою. Однак результат виявся небагато кращим – вдалося створити новий глясе-тип, в якому присутнє унікальне поєднання природних цукрів: фруктози та сахарози.

Читайте також: В Україні вивели нові сорти калини для експорту в ЄС

“Цю кукурудзу можна їсти навіть сирою – зерна такі соковиті, як стигле яблуко. Коли ми вперше дегустували подібні сорти, то люди не могли повірити, що таке можливе. Кожен знаходив своє пояснення: одному смакувало наче яблуко, іншому – наче херсонський кавун.  Різні поєднання цукрів на одному качані надають незвичного присмаку, зокрема ягідного чи фруктового Раджу спробувати, безумовно, кожен знайде свій улюблений смак”, – переконаний вінницький селекціонер.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: