В Україні фермери вивели дієтичний сорт топінамбуру

Протягом семи років агропідприємство з Івано-Франківщини займалося лише селекцією топінамбуру, і тепер вирощує тільки сорти з високим вмістом інуліну.

Детальніше про це розповідає Агроцентр

Про це розповів технічний директор “Еко-індіго” Богдан Кобринський.

Коментар:Топінамбур, на відміну від тієї ж картоплі можна вживати в їжу навіть сирим. Його сушать, смажать, варять, консервують. З нього навіть можна отримати цукровий сироп, придатний як для вживання в їжу, так і для переробки на спирт“, – розповів технічний директор.

Він зауважує, що топінамбур дуже добре переносить мороз до мінус 25 градусів. Спеку також переносить нормально, але потребує густішої посадки. Дуже високі врожаї він дає на крапельному зрошенні – до 135 тонн з га.

Коментар:Вибирати топінамбур починаємо пізньою осінню десь у кінці листопада. У топінамбура 165 днів вегетаційного періоду – в кінці жовтня він ще цвіте. Восени ми вибираємо топінамбур у тому випадку, коли нам потрібний більший вміст фруктозану, а весною – сахарози“, – ділиться експерт.

За словами Кобринського, протягом семи років підприємство займалося лише селекцією – тепер тут ростуть тільки сорти з високим вмістом інуліну. Також він пояснює, що підприємство не перший рік виготовляє з топінамбуру порошок, який використовується як дієтична добавка.

Проте топінамбур – не лише природне джерело інуліну. Ця надзвичайна рослина, зокрема її плоди, допоможуть при профілактиці багатьох захворювань, зокрема і нинішнього корона вірусу.

Також, для зберігання топінамбуру не потрібні спеціальні овочесховища – його коріння надзвичайно морозостійке. Його бульби часто висаджують у жовтні як озиму культуру, урожай збирають тільки на наступний рік.

Якщо близько третини бульб топінамбуру залишити в землі після збирання врожаю, то можна підтримувати його посадки протягом 4-5 років поспіль (за умови внесення добрив). Зафіксовані такі випадки, коли культура вирощувалася на одній ділянці протягом 30-40 років.

Джерело: сайт Аgronews

Читайте також: Травневі заморозки: фахівці оцінили втрати фруктів, ягід і овочів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: