Вертикальні ферми дають урожай вдвічі швидше звичайних (відео)

AeroFarms планує побудувати по всьому світу ферми, які не підпорядковані сезонах і виробляють урожай круглий рік. Розробкою вже зацікавилися IKEA, пише Агро-Центр”.

Найбільша в Америці фабрика рослин розташувалася на території колишнього сталеливарного заводу в Ньюарку, штат Нью-Джерсі. Загальна площа грядок доходить до 30 тис. rв. м, а піддони з рослинами займають 12 ярусів. При цьому площа самого приміщення не перевищує 6,5 тис. rвадратних метрів.

Корова-авантюристка втекла від людей та приєдналася до стада зубрів (фото)

Вертикальні ферми все частіше відкривають на території колишніх заводів, складів, майданчиків для лазертаг і навіть нічних клубів. Численні піддони зі сходами розміщують один над одним – іноді вони доходять до стелі. На відміну від традиційних теплиць, багатоярусні “оранжереї” не потребують сонячному світлі, ґрунту і активного поливу.

Під променями світлодіодів AeroFarms вирощує до 25 видів рослин в рік незалежно від сезону і погодних умов. Налаштування LED-освітлення, температури і подачі поживних речовин дозволяє прискорити процес дозрівання.

Як повідомляє австралійське видання News.com.au, компанія отримує урожай за 14 днів замість звичайних 30. При цьому AeroFarms витрачає на 95% менше води і займає меншу територію, ніж традиційне господарство.

В Україні фермери вирощують екзотику (ФОТО)

Виноградар з Вінничини вивів 200 сортів і дає поради фермерам (ФОТО)

За словами глави стартапу Девіда Розенберга, на одному акрі компанія вирощує стільки ж врожаю, скільки традиційна ферма на 130 акрах. AeroFarms використовує два найбільш популярних методу вирощування – гідропоніку і аеропоніки. У першому випадку коріння рослин занурюють не в ґрунт, а в живильний розчин. У другому грядки обприскують аерозолем на водній основі з підвищеним вмістом цинку.

Тільки в минулому році стартап залучив $ 40 млн від групи інвесторів, а також від компанії IKEA. У проект також вклалися американський ресторатор Девід Чанг і колишній директор ЦРУ Девід Петреус. Всього AeroFarms вдалося залучити понад $ 138 млн.

Незважаючи на великі інвестиції, компанія поки не знизила ціни на овочі. Зміст вертикальної ферми досі обходиться недешево, а значна частина грошей іде на оплату рахунків за електроенергію. Для порівняння – звичайна теплиця, в якій вирощують салат-латук, в рік споживає близько 250 кВт * год в розрахунку на один квадратний метр. Вертикальної фермі потрібно вже 3500 кВт * год.

За словами Розенберга, стартапу доводиться підвищувати ціни мінімум на 20% в порівнянні з іншими виробниками, щоб не розоритися.

Поки AeroFarms не володіє фермами за межами США, але скоро планує відкрити фабрику рослин в Австралії. Належна їй майданчик в Ньюарку все ще вважається найбільшою в Америці, але в інших країнах вже з’являються більш масштабні проекти. Так, в грудні китайський гігант JD.com відкрив в Пекіні комплекс площею 11 тис. кв. м. А американська Crop One Holdings пообіцяла створити в Дубаї ще більш масштабне виробництво – 12 тис. кв. м.

Українські ягоди вперше експортували в Сінгапур

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: