Заміна Польщі: в Україні можна заробити на шипшині, але не вистачає “рук”
Шипшина в Україні – одна з найперспективніших культур, але хоча і попит на неї постійно зростає, не так багато фермерів можуть запропонувати продукцію. Справа у тому, що промислові плантації в Україні сягають максимум 200 гектарів, а для збору дикорослої шипшини банально не вистачає рук, пише “Агро-Центр”.
Ціна на шипшину в останньому році піднялася з 24 до 45 гривень за кілограм. Вирощування шипшини невитратне, її можна саджати на непридатних для традиційного землеробства землях, як то схили чи балки. Для висадки знадобиться 6 тисяч саджанців на гектар, а плодоносити рослини починають на третій рік.
Вигідний бізнес: як в Україні заробляють на фермах? (відео)
Полковник постачає тисячі овець на мусульманські свята в Туреччину (відео)
Прибутковий напрямок переробки шипшини — це виготовлення олій. Такий бізнес особливо популярний серед європейських фермерів. Одначе, навіть без переробки на шипшині можна виручити непогані гроші. Урожайність з одного куща складає 2-4 кг, отже при мінімальній ціні реалізації в 18 грн дохід складе 216-432 тисяч.
Виробники зазвичай продають окремо шкірку та насіння – так вигідніше і дає хорошу додану вартість. Шипшина в Україні не відноситься до сільгоспкультур, і це є головною перешкодою в експорті. Однак її урожай приенесе прибуток, навіть при несприятливій ціновій кон’юнктурі ринку.
Найцікавіше, що в Україні є чимало дикорослої шипшини, але фермери бідкаються – щоб на цьому заробити, потрібні люди. На жаль, “рук” банально не вистачає, адже значна частина українців вже виїхали на заробітки до сусідніх країн.
_________________________________________________________
Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: