Бджільництво: як заробляє вінницький фермер (фото)

Олександр Довгалюк із Вінниччини – професійний бджоляр, бо має за плечима 17 років досвіду та відповідну освіту Чернятинського радгосп-технікуму.  На переддипломну практику Олександра направили у одне із сіл Вінниччини, але тоді у місцевому господарстві не знайшлось пасіки і аби заохотити студентка запевнили, що після навчання його зможуть взяти на роботу. Так і сталось.

Олександра оформили на роботу і йому дісталась вкрай занедбана пасіка, яку довгий час потрібно було приводити до ладу. Вже на третій місяць роботи були свої результати – господарство закупило 25 бджолосімей і молодий фермер почав пасічникувати.

Через кілька років роботи Олександра з’явилась ідея пасіки на колесах.

“Щоб мати більше меду, потрібно вивозити пасіку ближче до полів, де цвітуть сільськогосподарські культури. Спочатку вулики грузили на машину. Але вантажники бояться бджіл, тікали і кричали. Тоді я вирішив зробити пересувний бджолопавільйон, тобто причеп з уже встановленими на ньому вуликами”,

– розповідає чоловік.

У колгоспі до справи він знайшов такий-собі автомобіль, який раніше перевозив худобу. Олександр його переробив на бджолопавільйон і почав кочувати до полів, де цвіли соняшник і гречка.

Був період, коли через життєві обставини, чоловік полишив займатись і роботою і бджолами, але тоді йому запропонували взяти колгоспну пасіку в оренду. Так колгоспні вулики “переїхали” до будинку Олександра, де була і його власна пасіка – разом налічувалося більше 100 бджолосімей.

Через стихійне лихо у 2008 році господарство чоловіка підтопила велика вода. У хаті повалилися перестінки, завалилися сараї, частину вуликів знесло водою.

Поступово все вдалось відбудували і відновили. Чоловік у своєму районі створив спілку пасічників “Медовий край”, аби захищати інтереси бджолярів в суді, коли потруїлися комахи.

Крім меду, чоловік збирає на пасіці квітковий пилок, прополіс, пергу (перероблений бджолами пилок). Виготовляє настоянку воскової молі (шкідника, що їсть віск), а ще робить настоянку на підморі (мертвих бджолах) – її приймають всередину або роблять натирання суглобів.

Заробляє також продажем бджолопакетів: з вулика продається частина сім’ї матка і чотири рамки запечатаного розплоду. Такий пакет коштує від 600 до 800 гривень. Мед качає електромедогонками, для різання рамок використовують електричний ніж. Раніше мед з усієї пасіки відкачували сім днів, а з електроприладами виходить удвічі швидше. Купили електростанцію із живленням 220 вольт.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: