У Новій Зеландії вчені вивели кіз, які даватимуть молоко проти раку

Стадо зі 100 кіз може повністю задовольнити світову потребу в антитілах, які допомагають у лікуванні деяких типів раку.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Учені з Нової Зеландії заявили, що їм вдалося створити генномодифікованих кіз, в молоці яких містяться моноклональні протиракові антитіла.

Дослідники домоглися того, щоб кози разом з молоком виділяли імуноглобуліни класу G до рецепторів епідермальних факторів росту, аналогічні тим, що містяться в препараті під назвою цетуксімаб. Цей препарат застосовується для лікування декількох типів раку, зокрема плоскоклітинного раку голови і шиї, а також метастатичного колоректального.

Вартість курсу цетуксімабу — близько 13 тисяч доларів. Вчені сподіваються, що їх розробка дозволить зробити лікування онкологічних захворювань більш доступним.

Гени, що кодують протиракові імуноглобуліни, вставили в геном козячих клітин. При цьому була використана та ж технологія, яка застосовувалася при створенні знаменитої клонованої вівці Доллі. Дві трансгенні лінії кіз, отриманих у результаті такого втручання, показали досить високі рівні концентрації антитіл в молоці — близько 10 г/л.

За словами вчених, кози можуть стати відмінною платформою для великомасштабного виробництва протиракових антитіл. Імуноглобуліни легко виділяються з молока і очищаються, а самі генномодифіковані кози почувають себе нормально і нічим не відрізняються від звичайних тварин.

Джерело: Уніан

Читайте також: Домашні тварини можуть спровокувати другу хвилю коронавірусу – науковці

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: