Вчені з’ясували, що гієни мігрували разом з древніми людьми

Як і люди, представники роду Crocuta (плямиста гієна) вперше вийшли за межі Африки 2,5 мільйонів років тому, а потім євразійські звірі періодично схрещувалися з африканськими.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Тварини різних видів мігрували в один і той же час, хвилями, через деякі фактори, які впливали відразу на багатьох представників фауни – наприклад, через зміну клімату.

Якщо зараз плямисті гієни живуть тільки на півдні від Сахари, то раніше вони жили і в Євразії. Останки євразійського підвиду – печерної гієни Crocuta crocuta spelaea – нерідко знаходять в печерах. Ряд джерел також виділяє Crocuta crocuta ultima: до нього відносять азійські знахідки, а Crocuta crocuta spelaea в такому випадку вважають європейським підвидом.

Ступінь споріднення сучасних плямистих гієн і вимерлих печерних гієн спочатку визначали за морфологічними ознаками, а потім ще по невеликих фрагментам мітохондріальної ДНК. На підставі цього біологи стали сумніватися, чи є які-небудь відмінності печерних гієн від плямистих, крім неоднакових пропорцій деяких кісток.

Пізніше вчені довели, що між африканськими плямистими гієнами і євразійськими печерними гієнами йшов обмін генетичним матеріалом. Перше змішання сталося приблизно 475 000 років тому, після того як євразійські гієни розділилися на європейських і азійських, але до того як з’явилися генетично різні групи серед європейських гієн.

Плямисті гієни потрапили в Євразію одночасно з представниками роду Homo, а пізніше частина їх поверталася в Африку – як і люди. Ймовірно, причиною переміщень у всіх цих випадках могла бути зміна клімату – наприклад, заміщення великих площ лісу в Африці на савани 2,6-1,8 мільйона років тому. 

Джерело: сайт Science Advances

Читайте також: “Через браконьєрство”: вимерли одні з найрідкісніших риб у світі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: