Дмитро Соломчук: “Фермери знищать черги на кордонах”

На сьогоднішній день всі українці, які подорожують Європою на автомобілях, страждають від величезних черг на пунктах пропуску України з Польщею, Румунією, Словачинною та Угорщиною. Ми витрачаємо по 6-12 годин, простоюючи в чергах на ”довбаних митницях ”, а враховуючи нервові стреси, цей час можна помножити на 5 чи 10. А як тим, хто з маленькими дітьми?

В цьому не винні українські митники: вони чітко працюють згідно нормативів, оформляючи автомобіль протягом 3-5 хвилин, якщо є куди його випускати. До цього не мають ніякого відношення “бізнесмени на польських бляхах” – вони так само могли купити “таврії” на українських номерах. Та і не заради задоволення вони стоять в чергах і проводять життя на кордоні, а щоб прокормити свою сім’ю. Направте цей люд в хороше підприємницьке русло і вони з задоволенням працюватимуть, але потрібно підказати, десь допомогти, щоб людина себе відчувала впевненіше.

Проблема в чергах тільки одна – 90% тих, хто перетинає кордон – українці. Лише 10% – іноземці, які їдуть до нас. Ми чомусь рвемося до тієї Європи придбати продукти харчування, одягнути дитину, купити шини на своє авто, а з можливостями нашої країни все має бути навпаки. Згідно з законами бізнесу, все має бути 50/50: і пропорційний перетин кордону українцями та європейцями – запорука успіху!

Що це дасть і до чого тут фермери?

По перше, чим ми можемо привабити сучасного європейця? Вільною природою, якісним еко-продуктом, на який зараз “бум” в країнах ЄС. Як це впливає на шалені черги на митницях? Німець стояти у чергах 12 годин не буде. Пройде місяць часу, перетнуть кордон перші декілька тисяч німецьких, польських, чеських авто і вони швидко поставлять на місце своїх митників, змушуючи виконувати нормативи. Ви скажете, що є дві черги: All passport та EU passport і нічого це не змінить для українських подорожуючих. Я ж впевнений – змінить, адже коли німець сьогодні стоїть в черзі за два кілометри до першого шлагбауму, то своїм європаспортом він може тільки вихвалятись лише перед стадом корів на пасовищі.

Ми маємо вирівняти потік туристів на атомобілях 50/50

Що для цього потрібно зробити?

  • Збудувати (не відремонтувати!) хоча б 20-30 кілометрів доріг від кордону, щоб перші враження були не такими гнітючими, щоб іноземець їхав не в ”чорну діру”, а в еко-країну та обовязково з освітленням;
  • Взяти “на гачок” європейського туриста українським продуктом, який складається з овочів, фруктів, мясної та молочної продукціі; смачної, духмяної випічки. Ну і, зрозуміло, українськими ласощами, особливо чорносливом в шоколаді. І ще дати запити це все 40-градусною настоянкою. Ось і весь успіх. Європейці скучили за цим, вони вже забули смак городнього помідору чи яєчні з вільно вигуляних курей. А вони в нас тільки такі і є, хоч ми цього не цінуємо.

Європейці називають натуральну ЕКО-продукцію “такою, яка була колись”. А в нас вона такою і залишилася як колись, ми можемо її запропонувати і заробити на цьому стабільний капітал. На жаль, багатьом українцям більше довподоби європейська продукція у яскравій упаковці, але з часом зміняться і їхні смаки.

В європейських еко-лавках присутня шалена кількість українських продуктів і це вже є маленьке визнання. Зрозуміло, що до цього потрібно додати ще сільський еко-туризм, етно- та еко-будиночки, облаштовані прикордонні культурні еко-базарчики з хорошим сервісом. І не потрібно ставити дешеві ціни, все має бути дорого та якісно!

Європейці хочуть відчути українську вільну природу, якої вже самі не мають.

Що це дасть для нашої країни?

  • Величезне, унікальне, не залежне від олігархічних компаній валютне наповнення, що призведе до стабілізаціі національної валюти;
  • Пришвидшення роботи митників по іншу сторону кордону, тому що зявиться повага до нашої країни, наших громадян. Потрібно, щоб іноземці стали залежними від поїздки в Україну, щоб вже всі еко-вілли в сімейних фермерських господарствах були заброньовані на півроку вперед + зробити авто-тури за якісним продуктом на прикордонні базарчики.
  • Економічна незалежність сотень тисяч а можливо і мільонів громадян, самореалізація художників та інших творців.

P.S. Тому, шановні фермери, робіть якісний продукт, відновлюйте будинки в закинутих селах і успіх буде за вами! Я кожен місяць приймаю 5-10 іноземців і добре вивчив, що вони хочуть та за що готові платити в конвертованій валюті. Успіхів!

 

Дмитро Соломчук – директор ППФ “Агро-Центр”, голова ГО “Час-Дій”

 

 

 

 

 

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви бажаєте розмістити матеріал в рубрику “Блоги”, пишіть на електронну скриньку [email protected].

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: