Вигідний бізнес: європейці заробляють на грибах (фото)

Останніми роками в Європі значно виріс ринок екзотичних грибів, вирощених органічним способом. В їх виробництво інвестують грибівники різних країн. За словами представника голландської фірми Pleunis Mushrooms Керта Плеуніса, споживачі все більше цікавляться екзотичними грибами місцевого виробництва. Це особливо помітно в Бельгії і Німеччини, пише “Агро-Центр”.
 Фірма Pleunis Mushrooms реалізує свою продукцію в Голландії, Німеччині та Швейцарії, але в недавній час, незважаючи на високу якість продукції, втратила частину своїх покупців в Німеччині лише тому, що німці віддають перевагу місцевому продукту. Голландські споживачі в цьому відношенні менш патріотичні.

Переселенця без руки і ноги після полону в бойовиків залишили ні з чим (деталі)

Наразі екзотичні гриби вирощуються в його господарстві в 14 камерах загальною площею 2 тисячі квадратних метрів. Щотижня там збмрають 4 тонни грибів. Керт Плеуніс намагається виділити окрему камеру під вирощування кожного виду грибів. Спільне вирощування декількох видів не дозволяє забезпечити оптимальний мікроклімат для кожного виду, а це позначається на врожайності. Власник господарства намагається щотижня починати новий цикл вирощування в абсолютно чистій камері і забезпечувати кожному виду необхідні умови мікроклімату.

Приваблива дівчина їздить українськими селами і розповідає про них світу (відео)

Майтаке

Все виробництво повністю сертифіковано як органічне. В даний час в господарстві вирощують три види грибів: шитаке (Lentinula edodes), майтаке (Grifola frondosa) і ерінг (Pleurotus eryngii). Шитаке вже добре відомі в Голландії, ерінг (глива королівська) набуває все більшої популярності в Німеччині, але майтаке поки залишається новинкою, яку не так легко продати. Основними покупцями цього гриба є ресторани. Однак цей гриб має гарний потенціал, так як подобається більшості споживачам, які скуштували його.

Молоді дівчата з села знялися у відвертій фотосесії (фото 18+)

В значній мірі просуванню екзотичних грибів на ринку і збільшенню попиту на них сприяють телевізійні кулінарні шоу. Помічено, що попит на ті чи інші продукти різко зростає після виходу в ефір програм, в яких показано приготування страв з цих продуктів.

Ерінг

Основна відмінність між конвенціональним і органічним виробництвом грибів полягає в сировині для субстрату. Воно повинно бути вироблено органічним способом. Наприклад, субстрат для печериць виробляють з соломи і пташиного посліду, отже і солома, і послід повинні братися з сертифікованих органічних господарств. При вільному утриманні курей зібрати їх послід практично неможливо. Екзотичні гриби вирощують на субстраті, зробленому з деревини. Такий субстрат значно доступніший, господарство Плеуніса отримує органічну деревину від державної організації.

Збільшення грибного ринку призвело до зростання інвестицій у виробництво грибів в Німеччині і Польщі. Спочатку польські виробники концентрувалися на вирощуванні білих печериць, але в останні роки почали вирощувати також шитаке і Ерінг. Польські грибівники продають свою продукцію, головним чином, в Німеччині, а це важливий ринок і для голландських виробників. Різниця в ціні невелика, оскільки основною статтею витрат є субстрат, а один з найбільш великих його постачальників знаходиться в Голландії. За словами Плеуніса, собівартість органічних грибів в Польщі і Голландії приблизно однакова. Саме це відрізняє виробництво екзотичних грибів від печериць. При вирощуванні печериць основні витрати припадають на ручне прибирання врожаю, і в цьому випадку велику роль відіграє мінімальна зарплата в різних країнах.

За матеріалами FreshPlaza

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: