Дмитро Соломчук: “Дивно коли на полицях українських магазинів, ми бачимо не “молоко”, а “mleko”

Сьогодні, 2 березня, відбулася пресконференція на тему “Криза молочної галузі України – наслідки ліберального імпорту”. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: На конференції Народний депутат Дмитро Соломчук розповів, що вже зараз Верховна Рада на законодавчому рівні бореться з фальсифікатом. Натомість вони намагаються допомагати тим господарствам, які виробляють виключно органічний продукт.

Окрім цього, він розповів, що минулого року ВР зменшила дотації для агрогігантів, натомість повною мірою зберегла підтримку для малих і середніх фермерських господарств.

Коментар:У 2020 році ми обмежили дотації для великих компаній, але залишили підтримку для маленьких і середніх. Це вже дає хороший результат“, – заявив Соломчук.

Народний обранець підкреслив, що світова глобалізація не повинна знищити українське сільське господарство. Історично Україна має дуже якісну землю, а це та конкурентна перевага, яку обов’язково слід використовувати.

Коментар:
Всі розуміють, що глобалізація присутня у всьому світі, але вона не повинна негативно впливати на українське село. За малим і середнім товаровиробником майбутнє вітчизняного сільського господарства, а як наслідок і економіки“, – додав нардеп.

Нагадаємо, що у 2021 році Аграрний комітет планує створити відомчу комісію з питань розвитку та підтримки фермерських господарств в Україні. Для підтримки тваринництва в Україні влада планує стимулювати збільшення поголів’я тварин шляхом компенсації їх вартості державою:

  • за купівлю однієї племінної корови, теля чи телиці буде виділено 50 400 грн;
  • 17 600 грн за цапа, цапку, козематку;
  • 30 000 грн дотації за приріст поголів’я корів власного відтворення;
  • 1000 грн дотації на утримання однієї кізочки чи козематки;
  • 5000 грн дотації отримають фермерські господарства за утримання однієї корови”, – повідомив нардеп.

Окрім цього, голова Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський повідомив, що в Україні потрібно запровадити рівні конкурентні умови для  європейських імпортерів молочних продуктів та вітчизняних переробників.

Коментар:Нам необхідні рівні умови конкуренції на вітчизняному ринку в імпорті молочних продуктів. Наразі, в Україні існує ціла система дотацій та субсидій для імпортної продукції, своєю чергою для вітчизняних переробників таких преференцій не передбачено“, – додав Чагаровський.

До слова, станом на сьогодні в Україну імпортовано молочної продукції на загальну суму 300 млн доларів. З них на суму 127 млн доларів імпортовано сирів.

Таким чином частка імпорту сирів становить 40%, що є катастрофічним для вітчизняного молочного виробництва. Якщо не вжити негайних дій для поліпшення ситуації вже через 5 років в Україні буде 80% молочних продуктів імпортованих і лише 20% вітчизняних.

Читайте також: Рівненський нардеп пояснив, чому пальмову олію забороняють навіть для домашньої худоби

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: