Фермер з Грузії розповів про своє господарство та як йому допомагає держава

Грузинський фермер Каха Хецуріани 22 роки працював за спеціальністю фінансиста. У сільське господарство прийшов два роки тому та почав з яблуневого саду. Після збору першого врожаю, господар поділився які труднощі і успіхи були на його шляху, пише “Агро-Центр”.

Зацікавився фермерським бізнесом чоловік після того, як компанія у якій він працював перебралася в Сартічала. В цій місцевості багато сільськогосподарських земель та ферм. Підглянувши за місцевими фермерами та зрозумівши що цей бізнес стабільний та прибутковий вирішив і собі спробувати.

“Я і мій друг спочатку придивлялися до середовища, потім пошукали інформацію в інтернеті і прийшли до висновку, що сільське господарство – довгостроковий, але один з найстабільніших і прибуткових секторів. Виходячи з цього, ми і вирішили придбати землю і почали думати над якою культурою працювати.”

В Україні застраховані лише 5% фермерів (інфографіка)

Проаналізувавши ринок, Каха Хецуріани та його друг зробили висновок, що найпопулярнішими продуктами є курятина і яблука. Саме тому, почати вирішили з яблуневого садку. Планували також відкрити курячу ферму, але це потребувало чималих фінансових затрат, які вони на той час не могли “потягнути”.

“В саду у нас п’ять сортів яблук: “Айдарід“, “Фуджі“, “Гала”. “Червоний голден” і “Жовтий (зелений) голден“. Система інтенсивних яблуневих садів з’явилася в Грузії лише недавно. Тут головне – якомога більше саджанців висадити на гектар. Дерево виростає невеликим, закладка відбувається за принципом лози. Відстань між деревами становить від 80 до 120 сантиметрів. Не секрет також, що саме яблука дають найвищий урожай. У березні минулого року ми закінчили висадку дерев і в минулому ж році вже зібрали урожай в 4 тонни. У нинішньому році ми очікуємо 50-60 тонн яблук, а в 2019-2020 роки повинні отримати до 300 тонн.”

На Вінничині готують сир вартістю 1700 євро з молока ослиць (відео)

У 2015 році фермери взяли участь у проекті “Впроваджуй майбутнє”, який ініціює Міністерством сільського господарства Грузії. В рамках проекту без проблем отримали фінансування. Максимальна грантова сума на гектар складає 10 000 ларі (4 100 доларів). Проте. господар зізнається, що цієї допомоги не вистачає:

“Я як фермер хотів би отримувати дешеві і довгострокові кредити по ще більшій кількості напрямків, ніж це можливо зараз. Наприклад, фермеру, перш за все, потрібна техніка. Ми хотіли взяти дешевий кредит на трактор і апарат для обприскування, але нам не дали, і ми придбали це на власні кошти. Сінокосарку ми також купили самі. Хоча, була програма IFAD, яка передбачала 40-відсотковий грант на техніку, проте його видали лише фізичним особам.”

Чоловік означає, що в Грузії є проблема з агрономами, спеціалістів не вистачає. Проблемою є також ввезення необхідних препаратів для обприскування садів, оскільки більшість з них в Грузії не зареєстровані. Проблема – і бюрократія в Міністерстві сільського господарства, і терміни, встановлені для розгляду пропозицій, тому що всі роботи в саду пов’язані з певним часом.

“Головна проблема – нестача холодильних господарств. На цьому етапі в нашому регіоні їх всього два. Вирішено, що в найближчому майбутньому ми самі побудуємо холодильне господарство разом з іншими ТОВ і будемо продавати яблука, скажімо, не за 1,2 – 1,3 ларі, а набагато дорожче. Після грудня о Грузії грузинських яблук вже немає. Свіжі грузинські яблука виносить на ринок тільки одна фірма, так як у неї є велике холодильне господарство”

Зараз фермери не планують виходити на зовнішній ринок. За їхніми словами ринок Грузії ще не повністю заповнений яблуками, атому вони націлені саме на внутрішнього споживача.

“Якщо трапиться так, що наш ринок заповниться яблуками, і ми побачимо, що тут ми вже продавати не зможемо, то зробимо акцент, скоріше, на країни Азії. Є можливість вивезти, наприклад, в Дубаї, але поки що потрібно освоїти грузинський ринок. Що стосується країн Євросоюзу, там такі вимоги, які ми не зуміємо задовольнити ще років 15”

На запитання, що може порадити тим хто планує зайнятися фермерством, чоловік відповідає, що ця галузь потребує великої фізичної та розумової праці. Головне, що проект кілька довгостроковий, і потрібні терпіння і стійкість.

Вигідний бізнес: українці можуть заробляти на вирощені мідій

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: