На Вінничині готують сир вартістю 1700 євро з молока ослиць (відео)

Молоко ослиць має цілющі властивості. Сама Клеопатра завжди возила з собою 600 ослиць аби завжди мати можливість приймати ванни з їхнього молока. На Вінниччині на базі Заболотненського вищого професійного училища №31 ім. Д.К. Заболотного, тримають 52 віслюки та готують унікальний сир, пише “Агро-Центр”, з посиланням на АгроІнсайдер.

Придбали перших віслюків для училища ще у 2012 році. Тоді купили 5 віслюків по 500 грн. Сьогодні до прикладу, один віслюк в Туреччині вартує 500 доларів, а ослиця – близько 800 доларів.

“Рішення поповнити навчальне господарство віслюками ми прийняли після відвідування Франції та участі в заходах Європейського фонду підтримки професійної освіти. Там я побачив у господарствах віслюків, яких використовують для лікувальних цілей. Виявляється, якщо, наприклад, помити руки молоком ослиці, зникають бородавки.”

— розповідав директор училища Василь Романцов.

У Львові запустять станцію для переробки органічних відходів

Сьогодні у господарстві 52 віслюки, з них 12 самців і 40 самок. Вони мешкають у спеціальних клітках, самці та самиці окремо. У літню пору року тварини вільно випасають з іншою худобою. Під пасовище відведено 60 га землі. Аби прогодувати віслюків зимою необхідно 300 кг сіна, додатково їм дають за 180 днів 360 кг зерна.

Відео взято на YouTube каналі  #ШоТам

В середньому, за період доїння ослиці дають 300 літрів молока. Дояться тварини 10 місяців на рік. З молока готують сир і мило. На один кілограм твердого віслючого сиру йде близько 30 літрів молока. Сир коштує понад 1700 євро за кілограм. Училище самостійне утримує ферму та навчальні бази та лабораторії, держава коштів на це не виділяє.

“Але найцінніше – це “живе” молоко. Бо якщо віднести його хоча б на 100 метрів – воно вже втрачає 20% своєї бактерицидності. А як одразу надоїли і випили – саме тоді воно цілюще. У період доїння до нас привозять маленьких дітей, які хворі на коклюш, скарлатину, кір, щоб вони пили свіже молоко. І воно їм допомагає.”

— ділився Василь Романцов.

Зараз у планах господарства збільшити поголів’я віслюків до 200 голів. Після поповнення можна буде думати про розширення виробництва молочних продуктів з молока ослиць.

Вигідний бізнес: українці можуть заробляти до 100 тисяч гривень з гектара кукурудзи

Українські села зникають через зменшення інвестицій (інфографіка)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: