Українські села зникають через зменшення інвестицій (інфографіка)

Ще 100 років тому в селах жило близько 80% всього наслелення України. Сьогодні ж населення сільської місцевості щороку скорочується. Однією з причин цього можна вважати не достачу інвестицій у соціальну структуру села, пише “Агро-Центр”.

Українські села найактивніше покидає молодь. Вона виїжає у міста в пошуку роботи та заробітку. За статистикою останніх років у 6 000 українських сіл взагалі немає молоді віком 16-28 років. Відповідно, якщо ситуація не покращиться ці села можуть взагалі зникунути з карти України.

Дмитро Дума: “Зникаючі українські села – реалії сьогодення”

 

Інвестиції у соціальну сферу сіл припинили збільшуватися ще у 2012 році. Так, з розрахунку на 1 грн інвестицій у виробництво продукції сільського господарства, за останні шість років вкладення зменшилися більш, ніж утричі: з 0,97 грн у 2011 році – до 30 копійок у 2017 році.

В Україні з’явився перший довідник для фермерів

Науковці підрахували, що найбільше коштів на соціальну сферу сільської місцевості було виділено у 2011 році — 25,4 млрд грн. Проте у 2012 році через скорочення бюджетного фінансування і погіршення умов економічної діяльності на селі вкладення на ці цілі зменшилися до 19 млрд грн. А у 2014−2017 роках щорічні вкладення сягали 17–19 млрд грн.

 

Переселенець з Донбасу започаткував трав’яний бізнес на Київщині

Експерти вважають, що аби не допустити деградації соціальної інфраструктури на селі, потрібно вжити кардинальних заходів щодо покращення умов для її відновлення і розвитку. В першу чергу, збільшити інвестиції за рахунок усіх джерел фінансування.

Cherche la femme: фермер з Норвегії шукає дружину в Україні

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: