Cherche la femme: фермер з Норвегії шукає дружину в Україні

У Норвегії фермер Ларс Сетер займається розведенням овець. Чоловік вирішив на місяць залишити своє господарство та податися до України шукати кохання, пише “Агро-Центр”, з посиланням на AgroPortal.

Ларс вже не вперше в Україні. Раніше він відвідував Київ та Одесу. Відзначає, що міста дуже гарні, але мають один мінус – дороги. Найбільше норвежцю до вподоби тепла українська погода. Цього разу, після поселення в один з готелів Києва, чоловік, одразу ж, орендував велосипед та пересувається містом виключно на ньому.

Стало відомо де в Україні найдорожча земля

У Норвегії, ферма Ларса знаходиться на заході країні у невеличкому містечку Ейдсвог. У містечку проживає лише 3 тисячі людей тому його можна прирівняти до українського села. У господарстві фермера 100 овець, літом коли народжуються ягнята стадо збільшується. Наймає працівників Ларс лише на сезон, коли вівці пасуться високо в горах. Весь інший час він самотужки доглядає за своїм господарством.

“Головний прибуток отримую від продажу м’яса, шерсть теж продаю, але від цього маю незначні кошти – 1250 доларів в рік. Краща і найцінніша шерсть стрижеться в жовтні. Ще стрижемо овець і в березні, але ця шерсть гірше за якістю і ціною”,

— розповідає Ларс.

З дизеля на дрова: фермери планують перейти на альтернативний вид палива (відео)

Так, шерсть яку стрижуть в жовтні вартує в середньому 32 $/кг, а березнева 17 $/кг – вдвічі дешевше.

“Але все ж більше грошей я отримую від продажу м’яса, а не вовни. Якщо вважати, то 80% молодих овець продається на м’ясо”,

— підкреслює Ларс.

Фермер поділився, що в Норвегії взагалі не популярне сироваріння з овечого молока. Норвежці вважаються це дуже затратним по часу та економічно не вигідним. Проте. мають норвезькі та українські фермери одну спільну рису – працюють багато і важко.

“Я прокидаюся дуже рано, десь біля 7:00 і перше, що роблю – оглядаю своє господарство, дивлюся, чи все в порядку з тваринами. Потім годую і напоюю овець, прибираю кошару. А потім – починаю працювати з дровами, які потрібні для опалення приміщення, пакую їх в мішки. Це справжня робота!”

— відзначає фермер.

Найдорожчим в утриманні ферми в Норвегії є послуги ветеринара. В середньому один виклик лікаря коштує 1 тис. крон ($120) це не враховуючи витрат на ліки. Витрати на корм порівняно не великі, адже більше часу вівці пасуться на відкритих пасовищах:

“Закуповую спеціально сіно. Один валок коштує 300 крон і його вистачає для годування 100 овець в тиждень. Але до сіна ще додаю тверді корми. Українським фермерам пощастило, тому що вони мають дешеве зерно і кормову базу”,

— зазначає норвежець.

В Італії безкоштовно роздаватимуть землі аби популяризувати фермерство

Так, утримання однієї вівці в рік – виходить доволі затратним 1500 крон. Але фермер отримує допомогу від держави – на 100 овець йому виплачують 200 тис. крон на рік, це близько $ 25 тис.

Щоразу, відвідуючи Україну Ларс сподівається зустріти свою єдину. Від майбутньої коханої чоловік чекає лише одного — аби вона любила гори, ріки, овечок та їздити на велосипеді як і він сам. Дружину шукає на Україні, тому що вважає наших жінок інтелігентними, добрими та працьовитими.

Поживне молоко та користь для природи: на Закарпатті фермер тримає стадо буйволів (фото)

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: