Вигідний бізнес: українці можуть заробляти до 100 тисяч гривень з гектара кукурудзи

Кукурудза користується чималим попитом як на внутрішньому так і на зовнішньому ринку. Через таку популярність цієї культури все більше фермерів вирішують засіювати нею свої поля, пише “Агро-Центр”.

За статисткою, сьогодні кукурудзою засіяно близько 6 тисяч гектарів. Як зазначають експерти, фермери котрі спробували вирощувати кукурудзу — відмовлятися від неї не збираються. Адже вона є надзвичайно рентабельною — одного гектару кукурудзи можна отримати до 100 тисяч гривень.

Вчені навчилися добувати енергію з кавових відходів

Для того аби заробити на даній культурі — головне правильно розрахувати терміни посіву та збирання врожаю. Найоптимальнішим вважається спосіб посіву, який в народі називають “тривалий сезон”. Фермерам пропонується сіяти одразу декілька гібридів з різними термінами дозрівання: раннім, середнім та пізнім. Або ж засіяти один гібрид, але з різницею посіву в один тиждень. Таким чином, господарі зможуть розтягнути період збирання врожаю на декілька місяців.

Збирання кукурудзи настільки клопіткий процес, що заслуговує окремої уваги. Аби зібрати врожай потрібна ручна робота. Окрім цього, потрібно враховувати температуру качанів під час збирання. Так, вона не має перевищувати 15 градусів. Аби цього дотриматися, зривати її потрібно рано вранці. На думку експертів, цей фактор є ключовим, серед тих які зупиняють великі підприємства почати займатися кукурудзою. Тож поки, ця ніша зайнята здебільшого дрібними фермерами.

Як відкрити бізнес у селі: поради молодим фермерам

Важливо також продумати в якому вигляді ви збуватимете продукцію. На це впливає декілька чинників: час збирання, маркетингова стратегія і ваші можливості як виробника.

“Я посіяв 21 квітня нинішнього року кукурудзу компанії МНАГОР Дейнеріс (Барселону) та Юрмалу. Вніс ґрунтовий гербіцид, і більше не обробляв. Отримав качани завдовжки 21– 23 см. Реалізовувати почав на початку липня по оптовій ціні 5– 7 грн. за кача. Кукурудзу збирав з вечора до години ночі, о 4 ранку вже віз її на оптовий привокзальний ринок, що у Вінниці. З 25 липня ціна там вже була по 2– 2,5 грн. за качан. Хоча і знизилася вдвічі, та я не дуже переймався, адже заробив на першому врожаї.”

— розповів фермер із Вінниччини Юрій Орисович.

Теплицю на 10 гектарів збудували в Сибірі

Фермери, які почали займатися кукурудзою вже цього року — задоволені. Розповідають, що попит на продукцію був протягом всього сезону і ціна трималася більш-менш стабільно.

Незважаючи на розпал сезону та достатню кількість кукурудзи на ринках, плюс завдяки якісній упаковці, вдалося продати свій товар у вінницький ресторан “Аристократ”, а також у кілька готелів на Вінниччині. Попит на мою кукурудзу зріс, адже клієнтам не потрібно було їхати на оптовий ринок по закупки. До того ж я майже всі качани продав по 5– 7 грн. за штуку. Ресторани та готелі замовляли в середньому по 1– 2 ящики/мішки качанів. Економічний зиск від прямих продажів виявився набагато кращим, ніж від оптової торгівлі, тільки замість одного вивантаження товару мав на день 8– 12. Тому й надалі планую нарощувати продажі качанів у супермаркети та удосконалювати упаковку.”

— поділився Юрій Орисович.

Експерти критично оцінили якість аграрної освіти в Україні (результати дослідження)

В Україні, найпопулярнішою серед покупців кукурудза є на півдні під час курортного сезону. Деякі виробники налагодили постачання саме туди. Проте, транспортування солодкої кукурудзи не є надто легким — вона потребує постійного охолодження.

Експерти кажуть, що останні роки популярність кукурудзи зростає завдяки її невибагливості у вирощуванні та попиту на ринку. Ця ніша є незаповненою, а тому перспективною для фермерів.

“Червоне золото”: фермер з України вирощує найдорожчу спецію в світі (фото)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: