Експерти критично оцінили якість аграрної освіти в Україні (результати дослідження)

Аграрний сектор – один із найперспективніших секторів на ринку праці. Сучасне фермерство це не лише комбайни і посівна, це сучасні технології, новітні методики та постійний розвиток. Сучасна освіта в аграрному секторі задовільняє потреби ринку в працівниках не на повну, пише “Агро-Центр”.

Сьогодні в Україні налічується близько 20 навчальних закладів, які прямо стосуються сільського господарства. Провідними університетами в аграрній сфері можна назвати Національний університет біоресурсів і природокористування, Сумський національний аграрний університет, Білоцерківський національний аграрний університет. Про це свідчать різні рейтинги ВНЗ.

Заробітна платня фермерів зросла майже на 25%

Громадська організація “Центр транскордонного співробітництва” провела дослідження “Оцінка існуючої ситуації у сфері регіональної професійної освіти в аграрному секторі в Україні”, аби з’ясувати які досягнення та проблеми мають навчальні заклади у аграрному секторі та чи користуються випускники Професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ) аграрного спрямування попитом.

В опитуванні взяло участь 375 респондентів з 15 областей України.

Майже 40% опитаних виставили посередні оцінки якості освітніх програм у навчальних закладах аграрного спрямування.

Опитані респонденти вважають найгострішими проблемами студентів відсутність практичних навичок та відсутність ініціативи.

Корівник з кондиціонером: на Львівщині фермерки навчаються за канадською програмою (відео)

Роботодавці відзначають, що найбільшою проблемою студентів-випускників є невмотивованість та відсутність ініціативи при виконанні роботи.

В Україні виявили 500 підробок молочної продукції

Важливо відмітити, що попри активний розвиток аграрного бізнесу в Україні доволі малий відсоток підприємств готові брати участь в освіті майбутніх фермерів. Так, тільки кожен шостий опитаний називає таку співпрацю тісною, ще 15,5% респондентів зазначили, що бізнес не співпрацює з практикантами.

Якщо підсумувати, в середньому третина респондентів критично оцінює навчальні програми згаданих освітніх закладів та кваліфікацію їх випускників, а майже половина вказує
на наявність ускладнень при підборі кадрів у сільськогосподарському секторі. Найбільш вагомими претензіями до випускників є відсутність у них практичних навичок та брак ініціативності, вмотивованості. При цьому рівень теоретичної підготовки загалом оцінюється як достатнійМайбутнє України – за прогресивним сільським господарством з високою доданою вартістю та ефективною економікою.

IT-технології в селі: українські розробники допомагають фермерам з усього світу (відео)

Довідково:

Проект “Сприяння регіональній професійній освіті у сфері сільського господарства та розвитку сільських територій в країнах Східного партнерства” отримує підтримку через схему регрантингу Форуму громадянського суспільства Східного партнерства та фінансується Європейським Союзом в рамках його підтримки громадянського суспільства в регіоні. У рамках схеми регрантингу Форум громадянського суспільства Східного партнерства підтримує проекти своїх членів, які сприяють досягненню місії та цілей Форуму. Загальна сума для конкурсу 2018 року складає 250 000 євро. Гранти доступні для ОГС країн Східного партнерства та країн ЄС. Основними напрямками підтримки є демократія та права людини, економічна інтеграція, навколишнє середовище та енергетика, контакти між людьми, політика в галузі соціальної та трудової політики.

Проект спрямований на покращення регіональної професійної освіти у сфері сільського господарства країн Східного партнерства. Метою даної ініціативи є вивчення потреб регіональної професійної освіти аграрного спрямування, розробка рекомендацій щодо подальшого вдосконалення програм професійної освіти на регіональному рівні у країнах-учасницях Східного партнерства (зокрема, Україні, Молдові та Грузії), а також просування реформ у країнах Східного партнерства у сфері професійної освіти, посилення регіональної співпраці та ефективного формування державної політики.

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

 

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: