IT-технології в селі: українські розробники допомагають фермерам з усього світу (відео)

Дрони, автоматичні системи керування, портативні твердоміри із систематизацією даних вже давно використовують фермери всього світу. В Україні цим не лише користуються, в Україні ці технології розробляють, пише “Агро-Центр”.

Президент незалежної асоціації AgTech Ukraine, Юрій Петрук розповів, що наразі в Україні працює близько ста українських стартапів, які створюють нові продукти, або вдосконалюють вже наявні.

На жаль, поки українські розробники не можуть похвалитися великими інвестиціями.  Експерти оцінюють обсяг щорічних інвестицій в середньому в $4 млн.

“Якщо порівнювати з Польщею, то ми плюс-мінус там же, де й вони. Якщо говорити про наших північних та південних сусідів, то ми на декілька голів вище. Якщо ж оцінювати загалом, то так, ми не в авангарді. Водночас деяке обладнання, вироблене в Україні, вже йде на експорт: дрони від Kray Technologies, анемометри від Skok Agro. Зараз у нашій країні розвивається достатня кількість власних технологій. До того ж, у нас є великі агрохолдинги, які дуже допомагають індустрії”,

— говорить пан Юрій.

Як безкоштовно отримати землю в Україні?

Та українські розробники впевнено виходять на міжнародний ринок. Серед найвідоміших українських компаній-винахідників: GlobalGIS, eFarmer, Drone.UA.

 

Skok Agro спеціалізується на цифрових пенетрометрах та цифрових анемометрах з метеодатчиками. З ними можна визначити де і на якій глибині є ущільнення. Знаючи це, фермери можуть заощадити на паливі та збільшити урожайність поля. Анемометри показують швидкість вітру, температуру та вологість повітря. Ця інформація допоможе ефективніше планувати обприскування.

 

https://www.facebook.com/Skokagro/videos/2133204230053047/

 

eFarmer займається системами навігації та точного землеробства. Компанія розробила додаток eFarmer для оптимізації роботи сільськогосподарської техніки. З його допомогою можна виміряти межі та точну площу полів. На разі, додатком користуються фермери зі 147 країн світу.

 

Послуги дронів мають найбільший попит на ринку. Валерій Яковенко – голова Drone.UA пояснює це так:

“Злив паливно-мастильних матеріалів, крадіжки засобів захисту рослин (ЗЗР) та добрив, халатне ставлення до техніки та роботи у полі — це справжня біда українського фермерства. Саме тому дрони набули популярності серед агрохолдингів. Єдиний мінус — безпілотник виявляє проблему, яка вже сталася. Та це дає можливість власнику запобігти її поширенню і ухвалити кадрові рішення”, 

Разом з тим, новітніми agtech-розробками користується лише 10% українських фермерів.

Депутати хочуть прийняти популістський законопроект про фермерів

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: