Вигідний бізнес: українці можуть заробляти на вирощені мідій

Співробітники Херсонського державного аграрного університету провели експедицію на Ягорлицькій затоці. Вони вивчали можливості та перспективи для створення ферм з вирощування мідій та устриць, про це розповіли на своїй Facebook сторінці, пише “Агро-Центр”.

Дослідники вважають, що Україна має всі можливості для розвитку цього напрямку і в майбутньому виробництво морепродуктів може приносити країні гарні прибутки.

“Ми можемо споживати свої, чорноморські мідії та устриці, вирощені на спеціальних фермах. Вирощування мідій та устриць є перспективною галуззю у країнах, які мають вихід до Чорного моря. Жителі України з’їдають близько 140 тисяч тонн мідій та устриць на рік. Зараз це в основному чилійські морепродукти. Тоді як вирощування мідій вигідне для нас і з економічного, і з екологічного боку”

— зазначає Павло Кутіщев, доцент, виконуючий обов’язки завідувача кафедрою водних біоресурсів та аквакультури ХДАУ кандидат біологічних наук.

Канадці масово відмовляються від м’яса

Фахівці вважають, що умови на Півдні України, зокрема на Чорному морі ідеально пасують для подібних ферм. Комфортний клімат, наявність корму для молюсків та невеликі енергозатрати — все це може зробити мідійні ферми прибутковим бізнесом. Мідійна ферма — система горизонтальних кантів, підвішених у воді буями. На цих канатах “осідають” молюски: коли мідії виростають до потрібних розмірів, їх збирають.

“До того ж одна мідія фільтрує до 100 літрів води на добу. Коли в Чорному морі було багато поселень мідій, його прозорість сягала 20 метрів, зараз у кращих місцях вона не перевищує 5 метрів. Причина в тому, що у 1950-х роках до нас із баластними водами потрапив хижий молюск рапана, і кількість мідій у Чорному морі суттєво зменшилася, а море втратило можливість самоочищуватися”.

— розповів Павло Кутіщев.

В Україні застраховані лише 5% фермерів (інфографіка)

Раніше в Україні вже займалися вирощуванням мідій. Зокрема їх розводили у Криму, Одеській та Херсонських областях. Зараз займаються морепродуктами неохоче. Все через заплутану нормативно-правову базу та бюрократичні перешкоди: підприємці й фермери просто не ризикують братися за таке виробництво. Експерти вважають, що потрібна підтримка на законодавчому рівні, лізингова програма та можливість орендувати території під плантації на тривалий термін.

Підписуйтеся та слідкуйте за випусками програми “Ля Село”:

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: