Слизький бізнес: скільки заробляють на равликових фермах

Ідея бізнесу на равликах не нова, тим більше, що вживання цих черевоногих молюсків в їжу ведеться в харчових традиціях людства з самого початку. Сьогодні равликові ферми, які постачають молюсків на стіл, є в усьому світі. А ось виробництво равликів з метою отримання воістину дорогоцінної слизу налагоджено, в основному, в Таїланді, пише “Агро-Центр”.

Равлики, що сьогодні використовують тайською компанією Phatinisiri Thangkeaw колись були головним ворогом місцевих рисівників, які ненавиділи молюсків, що пожирають ніжні пагони рису. Але якщо раніше фермери збирали равликів, щоб втопити в річці, тепер вони поставляють їх для розведення в компанію. Там равликів тримають на органічній дієті з гарбуза і огірка, щоб отримувати цінний слиз, багатий колагеном. Тисяча равликів приносить дохід від 320 до 650 доларів на місяць.

Стало відомо коли в Україні подешевшають овочі та фрукти

Одна з більш ніж 80 ферм в провінції Накхон Найок, працює на світовому ринку “равликової косметики” вартістю в 314 мільйонів доларів, згідно з даними дослідницької групи Coherent Market Insights.

Дорогоцінний слиз видобувається з залоз равлики, коли на молюсків капають водою з піпетки.

Сира форма слизу поставляється тайській косметичній корпорації Aden International в Корею і США під брендом Acha, а також йде на продаж у вигляді сухого порошку за ціною 1,8 мільйона бат (58 200 доларів) за кілограм. Золото в даний час коштує 46 300 доларів за кілограм.

У порівнянні з китайським равликовим слизом, одержуваної від одного равлика кожен день, тайський продукт коштує дорожче, тому, що “доїння” проводиться не щодня, а три рази в тиждень, що дозволяє молюскам накопичити більше цінних речовин. Тому слиз китайських равликів продається по 80 000 бат (2600 доларів) за кілограм.

Екологічна катастрофа: на Волині прибирають мертвих тварин (відео)

Слиз равликів вважається відмінним засобом для зменшення зморшок, загоєння ран і підходить для лікування сонячних опіків. Колаген і еластин — інгредієнти равликового слизу — можуть зробити шкіру більш пружною, запускаючи процеси регенерації.

Компанія Phatinisiri Thangkeaw зазначає, що за два роки конкуренція значно зросла, а фермери, які пропонують равликів, непогано заробляють, продаючи зібраних на полях шкідників за ціною від 25 до 30 бат (близько 1 долара) за кілограм.

В Україні створили інтерактивні карти зимувальних ям (деталі)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: